G7 wil meer olie voor minder geld

De G7, de groep van zeven rijkste industriële landen, heeft de olieproducenten gisteren opgeroepen de kranen verder open te zetten om de olieprijs naar beneden te brengen. De industrielanden zeggen dat een lagere olieprijs nodig is om de wereldeconomie te beschermen. De oproep van de G7 volgde kort op de toezegging van 's werelds grootste olie-exporteur Saoedi-Arabië om meer olie te gaan pompen.

De G7, bijeen in New York, waarschuwde dat de hoge olieprijs een bedreiging vormt voor het herstel van de wereldeconomie en riep alle producenten op om alles in het werk te stellen om de olieprijs naar beneden te brengen. De ministers van de groep, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, verwelkomden recente uitspraken van enkele olieproducenten dat zij de productie zullen verhogen.

De prijs van een vat olie is de afgelopen weken gestegen tot hoogtes die sinds begin jaren negentig niet meer zijn voorgekomen. Op de termijnmarkt van Singapore zakte de prijs vanmorgen, vooral op de toezegging van Saoedi-Arabië om de productie in juni met 600.000 vaten per dag te verhogen. Een vat Brent (olie uit de Noordzee) kostte 36 dollar per vat, een daling van 51 cent en de Amerikaanse West-Texas Intermediate daalde 43 cent naar 39,50 dollar, terwijl deze een week geleden nog bijna 42 dollar per vat kostte.

De Saoediërs riepen bovendien de andere leden van oliekartel OPEC op om in te stemmen met een productieverhoging tijdens de aanstaande OPEC-vergadering in Libanon op 3 juni. De oproep, gedaan tijdens de internationale olieconferentie in Amsterdam, zorgde voor verdeeldheid onder OPEC-leden.

Volgens OPEC-lid Venezuela is de hoge olieprijs bijvoorbeeld geen gevolg van te laag aanbod. ,,Er bestaat geen twijfel dat de Amerikaanse politiek de oorzaak is van de hoge olieprijzen'', zei olieminister Rafael Ramirez gisteren in Amsterdam. Hij wees op de ,,onstabiele situatie in het Midden-Oosten'' die zou worden veroorzaakt door de VS. Volgens analisten zit er door de onstabiele situatie in het Midden-Oosten en de dreiging van terroristische aanslagen een risicopremie in de olieprijs van rond de 8 dollar. De olieprijs wordt volgens hen opgedreven door deze premie, de stijgende vraag uit China en de VS en het gebrek aan raffinagecapaciteit.

Ook OPEC-lid Libië verhulde niet dat het geïrriteerd was over de actie van de Saoediërs. ,,Ze kunnen niet in hun eentje besluiten om de productie te verhogen'', aldus de Libische olieminister Bin Chetwane.