Eurlings wil af van nationaal vetorecht

Camiel Eurlings, lijsttrekker van het CDA bij de komende Europese verkiezingen, is voorstander van het op termijn opheffen van het nationale vetorecht in buitenlandse aangelegenheden. Op die manier wil Eurlings bevorderen dat er in de Europese Unie een gemeenschappelijke buitenlandse politiek tot stand komt.

Eurlings zei dat gisteren in een lijsttrekkersdebat in Amsterdam, dat georganiseerd was door het televisieprogramma Buitenhof. Van de vier aanwezige lijsttrekkers steunden Max van den Berg (PvdA) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) Eurlings' gedachte. Jules Maaten (VVD) was voor het behoud van het nationale vetorecht. Dat is overigens ook het kabinetsbeleid. Afschaffing daarvan is niet realistisch, meende Maaten, zolang Groot-Brittannië en Frankrijk nog permanente zetels in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bezetten, en de Europese Unie als zodanig daarin niet is vertegenwoordigd.

De lijsttrekkers kwamen tijdens het debat over dit – voorlopig overigens nog academische – punt te spreken naar aanleiding van de Europese verdeeldheid ten tijde van de Irak-oorlog. Volgens Eurlings toont de gang van zaken aan dat de Europese landen in buitenlands beleid ,,meer als eenheid moeten samenpakken''. De PvdA-lijsttrekker Max van den Berg nam de gelegenheid te baat om te zeggen ,,dat ik vind dat we uit Irak weg moeten''.

Europees lijsttrekker Eurlings stond alleen in zijn enthousiasme over het uitleveren aan de Amerikanen van vluchtgegevens van passagiers uit Europa naar de Verenigde Staten, waartoe de Europese Raad onlangs besloten heeft – tegen de wil van het Europese parlement. De CDA'er nam het de VVD'er kwalijk dat deze in het parlement tegen het doorbriefen van die gegevens had gestemd: ,,U doet hier mee met de SP'', aldus Eurlings. Maaten zei te hebben tegengestemd, omdat te onduidelijk was geweest wat er met die gegevens zou gebeuren, en met name of de Amerikanen de informaties weer aan derde landen zouden doorspelen.

De Europese lijstrekker van het CDA enerzijds, en die van GroenLinks en PvdA anderzijds, beschuldigden elkaar ervan dat zij door hun stemgedrag maatregelen hebben tegengehouden, die zouden kunnen leiden tot een vermindering van `gesjoemel' met openbaar geld door europarlementariërs.