`ChristenUnie/SGP schendt gedragscode'

De drie leden van de fractie van ChristenUnie/SGP in het Europees Parlement hebben de afgelopen vijf jaar vier van de zes regels uit de gedragscode voor Nederlandse europarlementariërs geschonden. Dat blijkt uit onderzoek van het Radio-1-programma De Ochtenden.

Volgens het programma houden de leden 6.000 euro per jaar per persoon over aan hun reiskostenvergoeding en storten zij dit niet terug. Ook hielden ze in 2003 geld over van hun algemene onkostenvergoeding, hetgeen niet is teruggestort. Dit was wel de afspraak volgens de gedragscode uit 1999.

Het onderzoek van De Ochtenden volgt op eerdere berichten, onder meer in NRC Handelsblad, over de fractie. Daaruit bleek dat de drie leden jaarlijks bijna 6.000 euro van hun 44.000 euro algemene onkostenvergoeding als inkomen aanmerken.

Dat is in strijd met de gedragscode en de interne regels van het Europees parlement. Ook minister K. Peijs overtrad als CDA-europarlementariër de regels door enkele jaren niet-gebruikte vergoedingen voor secretariële ondersteuning privé te ontvangen, en niet terug te geven aan het parlement. Dat deed ze pas nadat deze krant er deze maand naar informeerde.

Het Radio-1-programma De Ochtenden meldt ook dat de accountant van de fractie van Christenunie/SGP in 1999 vaststelde dat lid B. Belder 700 euro meer declareerde dan waar hij recht op had. Collega R. van Dam was tot 2002 als enige Nederlander lid van het omstreden aanvullende pensioenfonds. Dat is in strijd met de gedragscode. De premie voor dit tweede pensioen (de leden hebben ook in Nederland een pensioen) wordt betaald uit de onkostenvergoeding. Ook de Europese Rekenkamer maakte hiertegen bezwaar. De partijbesturen van ChristenUnie en SGP publiceren binnenkort de resultaten van eigen onderzoek.