Brits memo: tactiek van VS faalt in Irak

In het gesloten front dat de Britse en Amerikaanse regering in Irak uiterlijk vormen, zit sinds dit weekeinde een officiële barst. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is de agressieve tactiek die de Amerikanen in Falluja en Najaf hebben toegepast contraproductief. Het heeft ,,de oppositie zowel van sunnieten als shi'ieten aangewakkerd en het heeft ons in Irak veel publieke steun gekost'', aldus een officieel memo, bedoeld voor ministers en andere topfunctionarissen, waaruit The Sunday Times gisteren citeerde.

Volgens het document van zes pagina's heeft het schandaal rond de mishandelde Irakezen in de Abu Ghraib-gevangenis ,,de morele autoriteit van de coalitie uitgehold'' en moeten de Britten hun ,,inspanningen verdubbelen om de VS te binden aan zinnige en gevoelige benadering van militaire operaties.''

Het document is de formele bevestiging van eerdere aanwijzingen over onvrede onder Britse diplomaten en hoge militairen over de Amerikaanse operaties in Irak na de val van Saddam. Daardoor zou de coalitie het gevaar lopen ,,de vrede te verliezen''. De publicatie valt samen met de oproep van Tory-leider Michael Howard en een reeks voormalige Britse ambassadeurs aan premier Blair om zich te distantiëren van het Amerikaanse Irak-beleid. Hoewel Blair dat categorisch heeft geweigerd, geloven sommigen dat het lek de regering niet slecht uitkomt.

De Britse regering wil zich in Irak na 30 juni, de datum van de geplande soevereiniteitsoverdracht, nadrukkelijk profileren in een nieuwe rol, los van de van de coalitie onder VS-leiding. Onderdeel daarvan is de openstelling van een nieuwe Britse ambassade in Bagdad, de grootste in het Midden-Oosten. ,,We zullen ons losmaken van de Amerikanen'', aldus een functionaris zaterdag in The Times. De Britse regering onderhandelt nog over de voorwaarden waaronder eventuele nieuwe Britse troepen zullen opereren, die vermoedelijk vóór 30 juni naar Irak gaan in de plaats van Spaanse troepen.