Zimbabwe: boycot blanke cricketers

De cricketbond van Zimbabwe (ZCU) heeft gisteren een serie van twee testmatches tegen wereldkampioen Australië uitgesteld na een hoogoplopend conflict tussen de bond en vijftien blanke spelers.

De groep blanke spelers, onder leiding van aanvoerder Heath Streak, weigeren sinds vorige maand te spelen voor Zimbabwe omdat zij het niet eens waren met het selectiebeleid van de cricketbond. Het ernstig verzwakte team van onervaren, zwarte spelers, dat overbleef zou geen partij zijn voor Australië. Daarom overwoog de wereldcricketbond (ICC) de testmatches tussen het verzwakte Zimbabwe en Australië om te zetten in gewone vriendschappelijke wedstrijden.

De cricketbond van Zimbabwe besloot vlak voordat het besluit daarover zelf de testmatches van het programma te halen om ze later in te halen. De Australische cricketbond heeft al laten weten dat er de komende vier jaar nauwelijks ruimte bestaat voor een nieuwe tour naar Zimbabwe.

De blanke spelers van het nationale elftal van Zimbabwe hebben kritiek op hun cricketbond omdat die te veel haast maakt met het inzetten van zwarte spelers in het nationale elftal, terwijl zij nog lang niet het niveau hebben van de blanken. De lobby voor meer zwarte spelers zou vooral uit politieke kringen afkomstig zijn, aldus de blanken in het elftal. Het officiële beleid van de cricketbond is om zoveel mogelijk zwarte spelers op te stellen, als een afspiegeling van de bevolking van Zimbabwe.

Onlangs verloor Zimbabwe, door de blanke spelersstaking volgestopt met zwarte debutanten, een aantal testmatches en eendaagse wedstrijden kansloos van Sri Lanka.