Werk voor de zakenbankier

Het aantal bedrijven met beursplannen neemt toe. Net als het aantal beursverlaters. De beurs als doorgangshuis is twee keer verdienen voor de bankiers. Het is weer feest.

Vertier in de financiële wereld. Het aantal winstwaarschuwingen daalt en de Nederlandse economie groeit weer. Verschillende debutanten lopen zich warm in de beurscoulissen.

Onlangs mocht eindelijk weer eens de champagnefles ontkurkt worden op het Damrak. Maar niet voor een beursgang, eerder een afscheid. De overname van KLM door Air France werd als een nieuwe notering gevierd.

De stemming op de financiële markten verbetert de afgelopen maanden ontegenzeggelijk, maar erg stevig oogt het herstel nog niet. Zo bleek de groeiende `vrees' voor een Amerikaanse renteverhoging – velen zijn banger voor de gevolgen van een scenario waarin de Amerikaanse centrale bank níet de rente verhoogt – direct voelbaar voor opkomende economieën en risicovolle bedrijven. Corus werd gedwongen de uitgifte van een obligatie af te blazen nu beleggers op de internationale leningenmarkt minder bereid zijn risico's te nemen. Op de aandelenmarkt weifelen diverse beursgangers: gaan we wel, gaan we niet? Verkopen we veel of verkopen we weinig aandelen?

En aan het fusie- en overnamefront keren de kansen. KPN deed vergeefs een poging om het Britse mmO2 te kopen. Deze week zinspeelde de topman van het Britse telecombedrijf erop om juist de Duitse activiteiten van KPN te kopen. Ook in Amerika was een opmerkelijke draai in de meest besproken biedingsstrijd van de laatste maanden. Softwaremaker Oracle verlaagde zijn vijandige bod op Peoplesoft van 9,4 naar 7,7 miljard dollar. Reden: de koers van Peoplesoft is zoveel gezakt dat er wel wat minder betaald kan worden. Ook na de verlaging noteert het aandeel Peoplesoft nog tientallen procenten onder de biedprijs. In Nederland werden afgelopen week de biedingen op Vendex (van de beurs) en PCM, uitgever van onder meer deze krant, (straks naar de beurs) verlaagd.

Vendex KBB is niet de enige beursverlater. Dinsdag kreeg het beursgenoteerde olieraffinagebedrijf Petroplus een bod dat bijna eenderde boven de beurskoers lag. De koers knalde omhoog. De analist van ING gaf vóór het bod een verkoop-advies. Na de koersstijging maakte hij er een `houd'-advies van. Toch niet zo vreemd, die beleggingswijsheid van Pieter Lakeman: doe altijd het tegenovergestelde van wat analisten zeggen.

Gisteren was er opnieuw een bod op een Nederlandse beursgenoteerde onderneming. De Oostenrijkse staalproducent Voestalpine deed een bod op Nedcon, een fabrikant van steigers en stellingen.

Ook in Amerika willen steeds minder bedrijven nog een beursnotering, constateerde Steve Schwarzman, directeur van de Blackstone Group, een van de grootste investeringsmaatschappijen van Amerika in de Financial Times. Belangrijkste probleem: de kwartaalterreur en de regeldruk. Weegt de pressie om te presteren en het risico op straf door aangescherpte regelgeving nog wel op tegen de geneugten van een verhandelbaar aandeel?

Bij Spyker Cars wel. Volgende week wordt het bedrijf uit Zeewolde geïntroduceerd op Euronext Amsterdam. De auto's van Spyker zijn voor hobbyisten, de aandelen van Spyker waarschijnlijk ook. De omzet autoverkopen bedroeg vorig jaar 0,91 miljoen. Van de emissie van 12,8 miljoen euro wordt ruwweg de helft gegarandeerd afgenomen door al aanwezige aandeelhouders.

Expansiefinanciering is uit. Petroplus vindt zichzelf met 250 miljoen beurswaarde te klein voor het Damrak, Spyker Cars is straks misschien 40 miljoen waard. KPN kocht afgelopen week voor een vergelijkbaar bedrag eigen aandelen in. En Koninklijke/Shell Groep heeft zojuist een programma geopend waarbij voor 2 miljard dollar eigen aandelen van de markt wordt gehaald.

Tegenover 40 miljoen euro aan nieuwe verhandelbare aandelen staat een veelvoud aan kapitaal dat de beurs verlaat. De totale marktwaarde die op het Damrak genoteerd staat (zie grafiek) vertoont minder herstel dan de aandelenkoersen in de afgelopen twee jaar. Ging de AEX-index de afgelopen twaalf maanden met bijna 25 procent omhoog, de totale marktwaarde van alle fondsen steeg met 18 procent.

De beurswaardes mogen minder snel groeien, de banken hebben daar geen last van. De beurs als doorgangshuis betekent voor bankiers tweemaal verdienen. De eerste keer als het erop gaat – Spyker Cars is meer geld kwijt aan de beursgang dan dat het vorig jaar aan auto's verkocht – en de tweede keer als het bedrijf eraf gehaald moet worden.

Volgens een onderzoek van adviesbureau Mercer Oliver Wyman is het aanvangssalaris van internationale zakenbankiers het afgelopen jaar verdubbeld. De bonussen van bankiers die beursgangers begeleiden en adviseren bij fusie en overnames zijn over een breed front aan het stijgen. Dat hebben de meeste zakenbankiers in het nieuwe millennium nog niet meegemaakt. Sinds de omslag op de financiële markten in 2000 is deze branche door een diep dal gegaan. De beursgangers, beursverlaters en het groeiend aantal acquisities zorgen ervoor dat er in deze sector echt weer eens feest wordt gevierd.

    • Jeroen Wester