Twintig gewonden bij treinbotsing

Bij een botsing tussen twee treinen even buiten het Centraal Station in Amsterdam zijn gisteren aan het begin van de avond zeker twintig passagiers gewond geraakt. Twee van hen liepen ernstige verwondingen op.

Eén passagier, een vrouw, werd pas rond half twaalf 's avonds bevrijd. Zij raakte zwaar gewond. Hulpverleners waren uren bezig haar te bevrijden. De brandweer kon vannacht niet uitsluiten dat zich in de wrakstukken nog slachtoffers bevonden. Over de oorzaak van het ongeluk was gisteravond nog niets bekend.

Burgemeester Cohen sprak van een ,,zwaar ongeluk'', maar zei dat het ,,allemaal een stuk erger had kunnen aflopen''. Zestien gewonden werden naar ziekenhuizen in de stad vervoerd. Twee van hen konden snel weer naar huis.

Het ongeluk gebeurde midden in de avondspits. Omstreeks half zeven reed een intercitytrein, die op weg was van Utrecht naar Haarlem, frontaal op de locomotief van een lege, rangerende dubbeldekker, aldus een woordvoerder van ProRail, de beheerder van de railinfrastructuur. Bij de botsing schoof de voorste wagon van de intercity over de locomotief. De gewonden bevonden zich in het deel van de wagon dat in elkaar werd gedrukt door de botsing.

De meeste passagiers en ook de beide machinisten konden de trein zelf verlaten. ProRail noch NS wist gisteravond hoeveel mensen zich in de intercity bevonden op het moment van de botsing.

Al het treinverkeer rond Amsterdam kwam tot stilstand. Treinreizigers in het hele land kregen te maken met vertragingen. Het station zelf werd ontruimd en afgegrendeld om de hulpverleners de ruimte te geven.

In het centrum van Amsterdam ontstond een chaos doordat alle toegangswegen rond het station werden afgesloten voor het verkeer.

De Divisie Rail van de Inspectie Verkeer & Waterstaat en de Raad voor de Transportveiligheid stellen een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeluk. Voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven van de raad liet zich ter plaatse informeren.

De NS lieten vannacht weten dat het treinverkeer aan de westkant van Amsterdam, richting Schiphol en Haarlem, vanochtend hervat zou kunnen worden. Aan de oostkant van het station zullen nog geen treinen rijden, aldus de NS.

KNIPPEN EN ZAGEN: pagina 3