Tosti's

Ze zijn witte gvb'er: beginnende golfspeelsters mét een golfvaardigheidsbewijs, maar zónder lid te zijn van een golfclub. Op de maandelijkse ladies day van de Ronde Tafel in Eindhoven leerden ze elkaar zo'n vijftien jaar geleden kennen. Toen hun echtgenoten op hun 40ste de jongemannensociëteit moesten verlaten, wilden ze elkaar graag blijven zien. Golf bleek wat ze gemeen hadden.

Iedere tweede dinsdag van de maand treffen ze elkaar om negen uur 's ochtends op het parkeerterrein van steeds een ander Brabants golfterrein. Na een snelle kop koffie slaan ze in groepjes van vier af. Op de baan gaat het er serieus aan toe, zegt Mariëlla van Rijn. ,,Niet van tralala, maar echt dóórlopen.'' Maar om drie uur komen de kinderen uit school en ze willen wel graag bijpraten. Na een halve ronde van negen holes verdwijnen de clubs daarom in de tas en gaan ze aan tafel. Nee, niet voor een uitgebreide maaltijd. Gewoon tosti's met een goed glas wit. ,,Zonder wijn kunnen we niet zijn'', dicht Mariëlla van Rijn, onder luide bijval van haar vriendinnen. ,,Zo'n dagje golfen is voor ons een lunch met een sportieve knipoog'', verduidelijkt Joke van den Berg.

Aan tafel wordt gesproken over ,,de dingen des levens'' en beslist niet over de echtgenotes. ,,Daar zijn we overheen'', vertelt Pavlinka Wilmink. Het uitstapje is volgens beeldend kunstenaar Helmi Hendrikx vooral een vrolijk sociaal gebeuren. ,,We zijn heel generous ten opzichte van elkaar.'' En Irene Bourgonje, met een handicap van 24,3 met afstand de beste golfspeelster van het gezelschap, voegt daaraan toe: ,,We zijn beslist niet roddelachtig, we laten iedereen in z'n waarde.''

In principe staat de vriendinnenclub open voor uitbreiding. Maar voor nieuwkomers zal het niet meevallen om zich te mengen in hun groepje, zegt Sandra Nolte, die net als de meeste van haar vriendinnen als beroep `levensgenieter' opgeeft. ,,We kennen elkaar al zo goed. En het moet ook niet giga worden. Klein en beautiful, dat is het fijnste.''

Bovendien, vult Joke van den Berg aan, wordt het toch al steeds drukker op de golfbaan. ,,Dat geeft weleens spanningen. Je kunt goed merken dat golf steeds meer een echte volkssport wordt.''

Dit is de veertiende aflevering uit een serie groepsportretten.

    • Arjen Ribbens
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis