Televisie en Radio voorkeur zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Mag Turkije lid worden van de Unie, hoe stoppen we het rondpompen van Europees geld en bedreigt Europa onze verworvenheden? In Buitenhof het eerste televisiedebat tussen de Europese lijsttrekkers. Deelnemers: Max van den Berg (PvdA), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Camiel Eurlings (CDA) en Jules Maaten (VVD). Ned.3, 12.10-13.00u.

INFORMATIEF

Tegenlicht. Deel 2. van Riverside Conversations, waarin investeerders Jim Rogers en Marc Faber praten met Antony Burgmans, bestuursvoorzitter van Unilever en voorzitter van de werkgroep `Uitbreiding van Europa' van de Europese Ronde Tafel, over de toekomst van de Europese economie. VPRO, Ned.3, 20.55-21.55u.

Het geluk van Nederland. Waar zit uw eergevoel? Zoektocht naar de vraag waarom steeds meer geweld wordt gepleegd waarbij eer en respect een rol spelen. Waarom bedreigt iemand die we `net iets te lang aankijken' ons met een mes? VPRO, Ned.3, 22.40-23.45u.

Close-up. Dali en fraude. Portret van Salvador Dali naar aanleiding van zijn 100ste geboortejaar. De kunstenaar signeerde duizenden witte vellen die vervolgens door anderen van een afbeelding werden voorzien. Een grote hoeveelheid valse Dali's kwam in omloop. AVRO, Ned.1, 18.23-19.20u.

AMUSEMENT

Jiskefet. Deel twee van een nieuwe serie met Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch. VPRO, Ned.3, 22.10-22.40.u.

MUZIEK

Vrije Geluiden. `Big Fun in the Big City', film over de rapmuziek in New York midden jaren tachtig. VPRO, Ned.3, 11.00-12.00u.

C-Majeur. De in 1969 geboren Boris Berezovsky is een exponent van een nieuwe generatie Russische toppianisten. Registratie van het Roque d'Antéron Piano Festival in Frankrijk, waar hij de 12 Études d'exécution transcendante van Franz Liszt speelde. NCRV, Ned.1, 15.13-16.00u.

Masterclass. Met Elly Ameling. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 14.00-14.45u.

KUNST

R.A.M. Poolse kunst, met slavist Johan de Boose, de Poolse journaliste Malgorzata Bos-Karczewska, Andrzej Wajda over het Poolse filmklimaat, beeldend kunstenaar Dorota Nieznalska en de Poolse componiste Hanna Kulenty. VPRO, Ned.3, 19.32-20.55u.

R.A.M. Cannes Journaal. Terugblik op het 57ste filmfesival. Interviews met acteur Billy Bob Thornton en de Chinese regisseur Zhang Yimou. VPRO, Ned.3, 23.27-00.02u.

Dode Dichters Almanak. `Party' van Eddy van Vliet (1942-2002). VPRO, Ned.3, 00.02-00.10u.

FILM

.Mrs. Miniver (William Wyler, 1942, GB). Met zeven Oscars onderscheiden, even simpel als effectief melodrama, dat de Amerikanen hielp overtuigen van de noodzaak tot offers voor de oorlogsinspanning. Eenvoudige Engelse huisvrouw ziet de oorlog haar rozentuin binnendringen. Met Greer Garson, Walter Pidgeon. BBC2, 14.35-16.45u., zwart-wit.

.The Witches (Nicolas Roeg, 1989, VS/GB). Anjelica Hustons hoofdrol van opperheks en Jim Hensons trucendoos zijn belangrijke troeven van smakelijke verfilming van Roald Dahls gelijknamige kinderboek. Met duivels plezier laat Roeg zien hoe een bijeenkomst van kale, schurftige heksen oogt en hoe de zeven jaar oude, in een muis veranderde Luke erin slaagt Engeland van heksen te bevrijden. Ook met Mai Zetterling en Rowan Atkinson. RTL5, 17.00-18.35u., onderbroken door reclame.

.Wonder Boys (Curtis Hanson, 2000, VS/GB/Duitsland/Japan). Aangenaam realistische verfilming van roman van Michael Chabon biedt geen romantische verlossing voor de midlife-crisis van schrijver en universitair docent Michael Douglas. Hij schreef ooit een literair succes, maar vindt nu slechts troost bij stiekem gerookte jointjes en een obsessie voor een getalenteerde student (Tobey Maguire). Wijze en absurde observaties in een knap door Steve Kloves geschreven scenario. Veronica, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Purely Belter (Mark Herman, 2000, GB). Regisseur van Brassed off (1997) doet geestig en innemend verslag van de pogingen van twee jochies om duizend pond te vergaren voor een seizoenskaart van Newcastle United. Was in 2001 bij ons te zien op Cinekid. Canvas, 22.55-0.30u.

Pushing Tin (Mike Newell, 1999, VS/Duitsland). Tragikomische ensemblefilm, geschreven door de bedenkers van Cheers en Taxi, speelt in het milieu van New Yorkse luchtverkeersleiders. Behelst de professionele en amoureuze strijd tussen John Cusack en Billy Bob Thornton, met respectievelijk Cate Blanchett en Angelina Jolie aan hun zijde. BBC1, 23.35-1.40u.

RADIO

OVT. Leraar Reinard Maarleveld over het eindexamen geschiedenis, Ronald van Kesteren over Karel de Grote, column van Peter Brusse en Ger Groot en Jan Brokken over `De eeuw van Sartre, Een filosofische zoektocht' van Bernard-Henri Lévy. Verder: een reportage over de afsluiting van de Lauwerszee, Maaike Floor over de beginjaren van de televisie en aandacht voor de aanslag van Von Stauffenberg op Adolf Hitler. Radio 1, 10.00-12.00u.

De andere wereld van zondagavond. Vanavond De Grote Vraag van hersenonderzoeker Dick Swaab. Hij zou God vragen hem te vergezellen naar Auschwitz. Voorts een reportage van een kerkenpad in het Gronings-Duitse grensgebied onder het motto: Ontmoetingen/Begegnungen. Angela Roothaan, docente spiritualiteit en ethiek, over de alledaagse betekenis van Pinksteren. En: hoe heeft een Middeleeuws orgel geklonken? 747AM, 18.02-20.00u.