Televisie en Radio voorkeur zaterdag

ACTUALITEITEN

Lijn 25. De dubbeldeksbus staat in Lille, Frankrijk, om vandaaruit actueel verslag te doen over de uitbreiding van de Europese Unie. Ned.2, 19.25-20.03u.

Knevel op zaterdag. Premier Balkenende praat over het mislukte voorjaarsoverleg en over de pijnlijke ingrepen in de verzorgingsstaat. Daarnaast wordt Balkenende, die op 1 juli het leidersstokje overneemt in Europa, ondervraagd over zijn plannen voor de 25 landen met hun vaak tegenstrijdige belangen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor het huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe en Letizia. Verder de onrust van de Nederlandse soldatenmoeders over de missie in Irak. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Planet Europe: Boedapest, Hongarije. Eerste deel van zesdelige documentaire waarin een beeld wordt geschetst van de jongerencultuur in drie nieuwe en drie oude lidstaten van de Europese Unie. Ned.3, 16.32-17.00u.

New Aristocrats. Eerste deel van documentaireserie over de nieuwe aristocratie. Vroeger werd men klaargestoomd voor een leven aan de top, tegenwoordig worden mensen rijk en beroemd zonder hierop te zijn voorbereid. BBC2, 20.40-21.40u.

KUNST

Kunstblik. Serie waarin wekelijks vier kunstwerken worden besproken die door de kijker kunnen worden gewonnen. Ned.1, 17.30-17.57u.

R.A.M. Cannes journaal 2004. Interview met regisseur Wong Kar-Wai over zijn film 2046, uitreiking van de Gouden Palm en andere prijzen. Ned.3, 23.55-0.10uu.

PRAATPROGRAMMA

Nieuwslicht. Actuele onderwerpen vanuit een wetenschappelijke invalshoek belicht. Ned.2, 21.15-22.00u.

Dit was het nieuws. Satirisch commentaar op het nieuws en de actualiteit. Als gasten de advocaten Prem Radhakishun en Bram Moszkowicz. Ned.2, 22.03-22.50u.

Nachtwacht: Het jodendom graaft zijn eigen graf. Discussie tussen Hajo Meyer van de Nederlandse organisatie `Een Ander Joods Geluid' en Aaron Malinksy, lid van de Antwerpse Joodse Gemeenschap en docent Hebreeuws en Israëlische geschiedenis aan de Universiteit Gent over de huidige joodse politiek: zelfbehoud of zelfdestructie? Canvas, 22.35-23.25u.

Have I got news for you. Satirische nieuwsquiz die als voorbeeld diende voor Dit was het nieuws. BBC2, 23.45-0.15u.

AMUSEMENT

Wie fit ist Deutschland? Bekende Duitsers worden onderworpen aan een fitnesstest. ZDF, 20.15-22.00u.

FILM

Mrs. Doubtfire (Chris Columbus, 1993, VS). In opgefokte komedie keert Robin Williams vermomd

als Engelse gouvernante terug in het huishouden van ex-vrouw

Sally Field en kinderen. Ook met Pierce Brosnan. Net5, 21.00-23.20u., onderbroken door reclame.

Deep Rising (Stephen Sommers, 1998, VS). Verrukkelijke griezelfilm biedt voorspelbare melange van Titanic, Under Siege, The Abyss en Anaconda. Gammele piratenschuit van Treat Williams entert luxe cruiseschip waarvan de meeste passagiers (op o.a. Famke Janssen na) zijn opgeslorpt door een gigantische inktvis. Yorin, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

Scarface (Brian de Palma, 1983, VS). Remake van Howard Hawks' film uit 1932 is een barokke en zeer gewelddadige gangster-opera waarin Al Pacino als een Cubaanse immigrant in het Florida van de jaren tachtig uitgroeit tot onderwereldkoning en ten onder gaat aan overmoed, coke-verslaving en incestueuze liefde voor zijn zusje. Ook met Michelle Pfeiffer. Veronica, 22.20-1.25u., onderbroken door reclame.

The Indian Runner (Sean Penn, 1991, VS). Sterk, ongepolijst en gevoelsmatig regiedebuut van acteur Sean Penn. Song van Bruce Springsteen vormde inspiratiebron voor verhaal over twee broers in Nebraska: een naar het goede strevende politieman en een voor de verleidingen van het kwaad zwichtende Vietnamveteraan. Schitterende bijrollen van o.m. Charles Bronson en Dennis Hopper. VRT, 23.35-1.36u.

Assault on Precinct 13 (John Carpenter, 1976, VS). Tweede film van Carpenter getuigt van diens

bewondering voor Hawks en Ford en is een effectieve, licht parodiërende exploitation-thriller over een door een jeugdbende belaagd politiebureau in Los Angeles. Wekt herinneringen aan Hawks' klassieker Rio Bravo (1959). BBC2, 0.45-2.15u.

Ljubljana (Igor Sterk, 2001,

Slovenië). Tweede speelfilm van de regisseur van Express, Express volgt vijf dolende twintigers in de Sloveens hoofdstad in de jaren

negentig. Onder wie een student medicijnen die zichzelf uitlevert aan het nachtclubcircuit. Meer sfeer dan verhaal. Ned.3, 1.13-2.22u.

RADIO

Opera live: Tosca. De opera van de componist Giacomo Puccini (1858-1924) zoals die op 23 december 1969 in het Circustheater van Scheveningen is opgenomen. Met het omroeporkest en het Koor van de Nederlandse Opera. Radio 4, 19.02-23.00u.

Opium. De gebundelde brieven van Ramses Shaffy en Joop Admiraal, die in de jaren zestig naar Rome trokken om internationale filmsterren te worden. Verder Ton van Brussel, secretaris van de Stichting Karel van het Reve zoekt geld voor het Verzameld Werk, dichter Harry Zevenbergen over zijn bundel Punk in Rhenen, de wekelijkse column van Arjan Peters. Radio 1, 19.04-20.00u.