Schets Raphael ontdekt in Londens huis

In een lade in een Londens woonhuis is een ongesigneerde schets van de Italiaanse schilder, tekenaar en architect Raphael (1483-1520) gevonden die volgens deskundigen stamt uit 1505.

De tekening Head of a child werd tijdens de taxatie van een map met Italiaanse tekeningen ontdekt door een expert van veilinghuis Sotheby's. Zij zag een gelijkenis met het kindergezicht van de Ansidei Madonna, het schilderij van Raphael dat zich bevindt in de National Gallery in Londen. ,,Het is prachtig uitgevoerd en de combinatie van stift en rode kalk duidde onmiddellijk op Raphael'' aldus Cristiana Romali in een interview met de BBC.

De schets van rood krijt is zo groot als een ansichtkaart, en heeft honderd jaar in de map verborgen gezeten. Sotheby's gaat ervan uit dat de bewoners van het huis de schets in de negentiende eeuw kochten. Romali: ,,Ik stond versteld en kon bijna niet geloven dat het werk van zo'n groot kunstenaar zo onverwachts opdook.''

De National Gallery heeft na uitvoerig onderzoek bevestigd dat het daadwerkelijk om een werk van Raphael gaat. Aangenomen wordt dat Raphael de schets maakte kort nadat hij in Florence kwam wonen en onder invloed van Leonardo Da Vinci kwam te staan. Het is het eerste werk dat de kunstenaar in rood krijt maakte.

Het babyhoofdje op de schets is aanzienlijk boller dan op het schilderij Ansidei Madonna. Maar infrarood-analyse van het schilderij onthulde dat onder de verflaag een molligere versie van het kind bestaat, die nog meer lijkt op de tekening.

Head of a child wordt op 8 juli geveild en brengt naar verwachting 70.000 pond oftewel ruim 100.000 euro op. Het is voor het eerst in zeven jaar dat er een schets van Raphael onder de hamer komt.