Rozhdestvensky/ Rostropovitsj:

Wat bij ons Radio 4 is, is in Groot-Brittannië Radio 3. Het Britse omroepsysteem heeft al talloze jaren vele voordelen, ook bij klassieke muziek op de radio. Weldenkende Hilversummers bij Radio 4, zoals Matinee-man Jan Zekveld, zijn stikjaloers op Radio 3, dat veel actiever is, 's zomers de Proms organiseert, een stimulerend muziekblad publiceert en een belangwekkende cd-serie produceert.

Dat het label BBC Legends nu live-opnamen uitbrengt van de Vierde symfonie van Tsjaikovski (Royal Albert Hall, 1971) en van het Eerste celloconcert van Sjostakovitsj (Usher Hall, Edinburgh, 1960) is inderdaad een opeenstapeling van legendes: het Leningrad Philharmonisch Orkest wordt gedirigeerd door Gennadi Rozhdestvensky en de cellist is Mstislav Rostropovitsj. Het zijn historische opnamen van superieur Russisch musiceren in uitnemende Russische muziek, destijds één keer te horen op Radio 3, nu elke dag thuis.

BBG Legends BBCL 4143-2*****

    • Kasper Jansen