Resolutie Strafhof zorgt voor spanning

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is de spanning opgelopen rond een resolutie inzake het Internationaal Strafhof (ICC).

De Verenigde Staten willen opnieuw vrijwaring van strafvervolging voor alle Amerikaanse militairen, en dreigden gisteren terugtrekking van alle Amerikanen uit VN-vredesmissies als dit niet wordt ingewilligd. Diverse leden van de Veiligheidsraad, waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje zouden weigeren de Amerikaanse immuniteit te verlengen en zich van stemming willen onthouden.

De VS zijn fel tegen het ICC uit vrees voor politiek gemotiveerde processen tegen Amerikaanse staatburgers. In 2002 werd onder Amerikaanse druk voor het eerst een `immuniteitsresolutie' aangenomen, met een geldigheidsduur van een jaar. In 2003 werd de immuniteit verlengd. Diplomaten vrezen dat door een nieuwe verlenging internationaal gewoonterecht ontstaat waarop de VS zich zullen beroepen om een permanente immuniteit te verkrijgen.

De VS zijn daarnaast met 89 landen apart overeengekomen geen Amerikaanse militairen of diplomaten op beschuldiging van oorlogsmisdaden uit te leveren aan het ICC in Den Haag.

Mensenrechtenorganisaties menen dat zeker nu mishandelingen van gevangenen door Amerikaanse militairen aan het licht zijn gekomen, de VS niet langer mogen rekenen op vrijwaring van strafvervolging. De stemming in de Veiligheidsraad is uitgesteld tot maandag.