Pluim Schwarzenegger

Kredietbeoordelaar Moody's heeft besloten om de kredietwaardigheid van de Amerikaanse staat Californië te verhogen. Dat is voor het eerst in vier jaar.

De hogere waardering komt door de aantrekkende economie en de stabilisering van het politieke klimaat na de benoeming van de nieuwe gouverneur Arnold Schwarzenegger.

De beoordeling is van belang omdat Californië de op vijf na grootste economie ter wereld is. Ook heeft de waardering invloed op de obligatiemarkt, omdat deze staat veel geld leent vanwege de grote overheidstekorten. De hoogste financiële man van Schwarzenegger liet gisteren weten dat Californië weer ,,op de juiste weg is''. Hij prees de bereidheid van partijen de problemen snel op te lossen.

In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen er per maand gemiddeld 100.000 nieuwe banen bij in Californië. De andere twee kredietwaarderingsbureaus, Standard & Poors en Fitch Ratings, hebben hun beoordeling niet gewijzigd. Zij waarderen de overheidsschuld van Californië op een niveau dat iets boven junk bonds ligt.