Petacchi in Giro nu al goed voor zes zeges

Wielrenner Alessandro Petacchi is ook dit jaar in de Ronde van Italië een klasse apart. De Italiaanse sprinter won in de vorige editie van de Giro zes etappes. De 30-jarige coureur evenaarde gisteren in Treviso dat aantal. In de massasprint van de twaalfde etappe was Petacchi opnieuw de snelste.

De veelvraat uit de ploeg Fassa Bortolo versloeg de Australiër Robbie McEwen en de Wit-Rus Aleksandr Oesov met miniem verschil. Het trio eindigde na 210 kilometer vanuit Cesena in dezelfde tijd. Een valpartij in het zicht van de finish ging aan hen voorbij.

Petacchi kan dit jaar het record breken van het aantal overwinningen in één editie. Dat staat nu nog op naam van de Belgen Roger de Vlaeminck en Freddy Maertens en de Italiaan Giuseppe Saronni, die allen in één jaar zeven overwinningen behaalden.

Petacchi blikte na zijn zesde triomf blakend van zelfvertrouwen vooruit, zonder overigens op het Giro-record in te gaan. ,,Na deze Ronde van Italië neem ik een weekje rust. Dat heb ik hard nodig om weer fit aan de start van de Ronde van Frankrijk te verschijnen.''

De razendsnelle Italiaan, die vorig jaar in de Tour vier etappes won, wil ook daarna in Athene bij de Olympische Spelen furore maken. ,,Ik reken erop dat ik word geselecteerd voor de Italiaanse ploeg. Maar de landenteams tellen in Athene slechts vijf renners. Het wordt dus moeilijk om de koers op dezelfde wijze te controleren zoals we hier in de Giro doen. Maar ik ga het olympische traject zeker een keer grondig bekijken.''

Klassementsleider Damiano Cunego consolideerde zijn koppositie. De 22-jarige Italiaan behield een voorsprong van tien seconden op titelverdediger Gilberto Simoni. Een bonificatie van zes seconden voor de eerste dertig renners van het dagklassement, onder wie Cunego, werd bij nader inzien geschrapt door de wedstrijdleiding. Franco Pellizotti, eveneens uit Italië, staat op de derde plaats op 28 seconden van de roze trui.

Vandaag staat in de Giro een individuele tijdrit op het programma over 52 kilometer van Triëst naar Carsico. De specialisten Sergej Gontsjar en Bradley McGee kunnen een aanval op de roze trui doen.

Na drie tweede en een derde plaats was het in de zevende etappe van Olympia's Tour eindelijk raak voor Peter Möhlmann. De sprinter uit Apeldoorn won gisteren de massasprint. Thomas Dekker blijft leider in het algemeen klassement.