Ook Jamie Oliver restaurant in Amsterdam

Tv-kok Jamie Oliver gaat ook in Amsterdam met probleemjongeren aan de slag.

De Britse tv-kok Jamie Oliver begint ook in Nederland een restaurant en een opleiding voor werkloze jongeren. In november gaat zijn restaurant in Amsterdam open, in Pakhuis Amsterdam aan de Oostelijke Handelskade. Het heet `Fifteen Amsterdam', naar zijn restaurant `Fifteen' in Londen. Daar krijgen vijftien werkloze jongeren een echte opleiding tot kok. Net als in Groot-Brittannië wordt het wel en wee van de jonge koks in opleiding gevolgd door televisiecamera's. Dit meldt `Fifteen Amsterdam' in een persbericht. In Groot-Brittannië zijn ze al aan hun derde Fifteen-reeks toe; Net5 zendt vanaf november de eerste Nederlandse reality-tvserie over de koksopleiding uit. Nederland is het eerste land dat het idee overneemt.

Kandidaten – kookgrage Amsterdammers tussen de 16 en 23 jaar zonder werk of opleiding – worden momenteel geworven via de jongerenloketten van de Amsterdamse arbeidsbureaus en via de website www.fifteen.nl. Als ze het project goed doorlopen, hebben ze aan het eind een koksdiploma van de normaal twee- of vierjarige opleiding van het ROC. ,,En als je opgeleid bent door Jamie Oliver, kun je natuurlijk overal terecht'', meent Charles Huijskens, woordvoerder van het project.

Oliver zal volgens hem `regelmatig' in Amsterdam zijn.