Netchef wil af van Nova op zaterdag

Over de toekomst van actualiteitenrubriek Nova op zaterdagavond is onenigheid ontstaan in Hilversum. De netcoördinator van Ned. 3 wil Nova vanaf januari 2005 op zaterdag schrappen. Volgens Lennart van der Meulen, netcoördinator van Ned. 3, is dat nodig zodat dramaseries en fictie voortaan eerder kunnen beginnen. De omroepen op Ned. 3 zijn overeengekomen dat daar meer ruimte voor moet komen op het net. Nu kan dat pas na het nieuwsuur tussen tien en elf (Journaal, Nova en Den Haag Vandaag). Van der Meulen: ,,Daardoor schuiven series zoals The Sopranos en Nederlandse films vaak de nacht in en dat leidt tot veel irritatie bij kijkers.''

Ook vindt Van der Meulen dat op zijn net te veel non-fictie wordt uitgezonden. ,,Ned. 3 wordt door veel kijkers gezien als zwaar en informatief.'' Met Nederlands drama, series en films hoopt Van der Meulen ook het marktaandeel van Ned. 3 op te krikken. Dat is nu gemiddeld 7,5 procent, maar moet in 2005 negen procent worden. Volgens de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek behaalt Nova op zaterdag rond de zeven procent marktaandeel. Doordeweeks ligt dat hoger, rond de twaalf procent.

De omroepen die Nova betalen (NPS, VARA en VPRO) zijn verdeeld over de noodzaak van een actualiteitenrubriek op zaterdag. De VARA steunt het plan van Van der Meulen: ,,Het is niet zo dat we van Nova op zaterdag af willen, maar we vinden dat de mix van fictie en non-fictie op Ned. 3 nu niet goed is.'' Voor de NPS is het schrappen van Nova onbespreekbaar. De VPRO kon gisteren geen reactie geven.

De redactie van Nova is ,,verbijsterd'' over het voornemen om op Ned. 3 in het weekend geen achtergronden bij het nieuws meer te brengen. ,,Als er belangrijk nieuws is moeten we naar Netwerk op zondag verwijzen of naar de commerciële omroepen'', schrijft de redactie in een brief aan de netcoördinator en de betrokken omroepdirecteuren. Volgende week praten zij over de kwestie.