Mozart

Genieën hebben vaak een tik. Zo weten we sinds het meesterlijke Amadeus van het korte, rollende lachje van Mozart. Een dergelijke welluidende uiting van pure levenslust geldt ook voor bridgeinternational Jan Jansma. Wanneer Jansma lachsalvos afvuurt, weet je dat zich iets moois heeft voltrokken. In combinatie met zijn briljante ingevingen bezorgde hem dat de titel van de Mozart van het Nederlandse bridge. Dit seizoen hebben Jan Jansma en zijn partner Louk Verhees het niet gemakkelijk. Het paar presteert grillig, met uitschieters naar boven (brons op het WK Transnationals) en naar beneden (degradatie uit de Meesterklasse). In het bridgeblad IMP wijdde Frank Burghout een column aan de nieuwe kernploeg. Jansma, die meestal een goede pers krijgt, werd geconfronteerd met enige kritische kanttekeningen. Dat was even slikken, maar de man uit Malden liet het er niet bij zitten. Onlangs, tegen Polen, stal Jansma de show. Nederland leed een kleine nederlaag, maar dat lag niet aan Jansma-Verhees. Het paar lijkt klaar voor het EK in Malmö van volgende maand.

    • Jan van Cleeff