Marokkaanse gehaktballetjes

Ras-el-hanout is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel van verschillende fijngemalen specerijen, zoals nootmuskaat, kaneel, kardemom, kruidnagel, foelie en peper. Er kunnen meer dan 25 specerijen worden verwerkt in ras-el-hanout, dat te koop is in Marokkaanse en Turkse winkels. Hoogstwaarschijnlijk heeft de Marokkaanse slager die lamsgehakt verkoopt ook ras-el-hanout op de plank staan. Koop geen grote hoeveelheid ras-el-hanout. Kruiden- en specerijenmengsels die te lang hebben gestaan krijgen een muffe smaak.

Het recept voor gehaktballetjes met honingsaus is voor 4 personen. Bereiding: doe het gehakt in een kom. Rasp de gepelde ui. Doe de geraspte ui, de koriander, ras-el-hanout en het komijnpoeder bij elkaar en voeg zout naar smaak toe.

Meng alles met vochtig gemaakte handen door elkaar en vorm er balletjes ter grootte van een pingpongbal van. Verhit enkele lepels olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes op een middelmatig vuur in ongeveer 15 minuten gaar. Schud ze tijdens het bakken af en toe om. De honingsaus wordt als volgt gemaakt: snipper de gepelde ui. Verhit de boter in een sauspan en fruit hierin de uisnippers zacht en glazig. Voeg 125 ml water en de saffraandraadjes, cayennepeper en rozijnen toe. Roer alles door elkaar.

Breng het water aan de kook en temper het vuur. Laat alles ongeveer 10 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen. Voeg eventueel nog wat extra water toe. Roer ten slotte de honing, de amandelen en een snufje zout door de saus. Verwarm al roerend de saus. Giet de saus over de gehaktballetjes. Bestrooi het gerecht met de fijngehakte munt. Eet bij dit gerecht couscous.

    • Anne Scheepmaker