Mailstop als straf

Het Enschedese gemeenteraadslid H. Hofte (Stadspartij) mag een half jaar lang geen e-mails meer verzenden via de gemeentelijke internetvoorziening. Het raadspresidium van de gemeenteraad heeft dit besloten nadat Hofte zich in een e-mail beledigend had uitgelaten over de deelnemers aan Roze Zaterdag, op 26 juni in Enschede. Hoogtepunt van Roze Zaterdag is een parade door de Enschedese binnenstad.

Hofte, die zich al eerder negatief heeft uitgelaten over het evenement, noemt in zijn jongste e-mail Roze Zaterdag ,,een zwarte dag voor Enschede'' en de deelnemers ,,relnichten''. Ook vergelijkt hij Roze Zaterdag met de vuurwerkramp. ,,Dat is zeer beledigend voor de slachtoffers van de vuurwerkramp'', zegt raadslid E. Wallinga (PvdA). Wallinga heeft bij het raadspresidium geklaagd over het optreden van Hofte. ,,Hofte moet als raadslid op een ordentelijke manier zijn mening ventileren. Hij is bezig met een hetze en zet aan tot homohaat.''

Het presidium van de gemeenteraad onderschrijft de mening van Wallinga. ,,Dit druist in tegen de gedragsregels voor raadsleden en zet aan tot onverdraagzaamheid'', zegt B. van Dijk van het presidium.

Hofte zegt dat hij niets tegen homo's heeft (,,ik heb zelf homo's in mijn familie'') maar wel tegen het ,,vulgaire en aanstootgevende karakter'' van Roze Zaterdag. ,,Er zal heel veel bloot te zien zijn, en dat willen we niet in Enschede.''

Hofte pleit voor een optocht op een recreatiepark buiten de stad en zegt dat hij veel steunbetuigingen van homo's ontvangt. ,,Zij willen niet dat er een stempeltje op ze wordt geplakt.'' Hij eist van het raadspresidium en burgemeester Mans dat hij weer kan e-mailen met het gemeentelijk computernetwerk. Hij kondigt aan anders de Commissaris van de Koningin in te schakelen.

Roze Zaterdag wordt jaarlijks in een andere stad gehouden en door de homobeweging gezien als een mogelijkheid om de emancipatie van homo's in de Nederlandse samenleving te bevorderen.