Kussengevechten

Voor 90 euro slaapt Joep Habets een nachtje boven zijn stand.

In de druilerige regen verwelkomt de hotelpoes ons op het bordes van het hotel. Met een hartelijk ,,Dag poes'' drukken we daarvoor onze appreciatie uit. De poes blijkt van het aanhalige type. Het is zaterdagmiddag. In de schilderslounge zit een handjevol weekendgasten, ze lezen wat of drinken thee. De anderen verpozen zich wellicht in het zwembad, de sauna of in de natuur in de nabijheid van het hotel. Er hangt een weldadige, zelfs wat gezapige rust.

Niets wijst erop dat zich hier vijftig jaar geleden op 24 mei 1954 de wereldleiders uit politiek, maatschappij, zakenleven en cultuur verzamelden voor de eerste Bilderbergconferentie. De reeks bijeenkomsten is genoemd naar de plaats van de eerste samenkomst Hotel de Bilderberg in Oosterbeek. Prins Bernhard trad op als voorzitter. De bijeenkomsten zijn met enige geheimzinnigheid omgeven, sommige buitenstaanders vermoedden een ambitie de wereld te regeren. In werkelijkheid wilden de deelnemers voorkomen dat door een gebrek aan onderlinge vertrouwen de broze politieke, militaire en economische samenwerking tussen de landen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan zou worden verstoord.

De Bilderberg is nog steeds een mooie plek, maar er is veel aan verbouwd en dat lijkt niet in alle opzichten een verbetering te zijn. Het interieur heeft de kussengevechten van de groten der aarde niet overleefd.

Onze kamer is comfortabel, wat gedateerd, maar wel keurig onderhouden. De badkamer is relatief sober en munt vooral uit door een slechte verlichting. De bad- en douchekraan geeft een lekkere straal, maar van een instabiele temperatuur. Op het bed ligt Pillow News met onder meer de geschiedenis van het hotel. Het blijkt vooral neer te komen op de commerciële geschiedenis van de firma, de befaamde conferenties worden niet genoemd. Het leesvoer omvat ook het blad SQ dat veel aandacht besteedt aan falende bestuurders in politiek en bedrijfsleven. Zo jaag je de maatschappelijke fine de fleur natuurlijk wel weg. Dankzij een last minute aanbieding kunnen wij voor 90 euro een nachtje boven onze stand slapen.

Hotel de Bilderberg heeft zijn verdiensten. Het buitengewoon goede personeel bijvoorbeeld dat zeer vriendelijk, voorkomend en gastvrij is. Ook is het ontbijt goed en zeer verzorgd. Tot grote vreugde van mijn roosterende reisgenoot is er een toastmachine, een van de zeldzame exemplaren in de Nederlandse ontbijtzalen. Het roerei is helaas als elders, maar de keuze uit Bilderbergworstjes en chipolataworstjes maakt natuurlijk veel goed. Voor wie die te vet vindt is er vers fruit, tomaat en komkommer. Perfect is het brood in verschillende soorten dat je zelf kunt snijden. Er is prachtig witbrood en heerlijk notenrozijnenbrood, het lijkt wel kerst. Voor het diner kun je terecht in restaurant Bilders, dat oogt als een echt hotelrestaurant. Een sterke troef is het Italiaanse restaurant Artusi in een van de serres, een paar maanden geleden in deze rubriek besproken. Je waant je er in Rome en kunt er genieten van een goede, zij het wat prijzige keuken.

's Avonds zoeken we tevreden het bed op. NOVA meldt weer over de getroubleerde verhouding tussen Europa en de Verenigde Staten, opgelaaid door nieuwe perikelen in Irak. Er is nog steeds werk aan de winkel voor de deelnemers aan de Bilderbergconferentie.

Hotel de Bilderberg, Utrechtseweg 261 Oosterbeek, 026 3396333, www.bilderberg.nl

    • Joep Habets