Kosten hulpmiddelen zorg blijven stijgen

De kosten voor medische hulpmiddelen zoals rolstoelen, hoortoestellen en gebitsprothesen, zullen dit jaar met ruim 10 procent stijgen naar 839 miljoen euro. Dit verwacht het College voor zorgverzekeringen (CVZ) op basis van uitgebreid onderzoek naar het gebruik van medische hulpmiddelen.

Ook vorig jaar groeide het aantal mensen dat medische hulpmiddelen vergoed kreeg, blijkt uit het onderzoek. Zo'n 1,3 miljoen mensen gebruikten voor 760 miljoen euro aan medische hulpmiddelen. De grote kostenstijgers waren de elastische kousen, de hoortoestellen, alarmeringsapparatuur en hulpmiddelen bij ademhalingsproblemen - alle om uiteenlopende redenen. In sommige gevallen maakten meer mensen er gebruik van, in andere wijzigde de regeling voor vergoeding.

De kostenstijging is verder te verklaren uit de zogeheten `dubbele vergrijzing' (niet alleen het aantal 65-plussers neemt toe, maar binnen die groep ook het percentage heel oude mensen) en door technologische ontwikkelingen. De kosten voor rollators en rolstoelen, brillen en voedingssondes daalden.

Een op de drie gebruikers geeft aan dat het verstrekte hulpmiddel het probleem nauwelijks heeft opgelost. Hulpmiddelen die na verstrekking vaak niet worden gebruikt, zijn onder meer aangepaste schoenen en voedingssondes.

Het college adviseert de minister van Volksgezondheid over de uitvoering van de ziekenfondswet en de AWBZ, waarin de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten is geregeld.

Steunkousen: pagina 3

    • Esther Rosenberg