Koizumi wil van N-Korea burgers

De Japanse premier Junichiro Koizumi bezoekt vandaag voor een tweede maal Noord-Korea in een poging Japanse burgers mee terug te nemen naar eigen land.

In 2002 bezocht Koizumi voor het eerst Pyongyang en kreeg toen tot ieders verbazing een erkenning van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il dat Noord-Korea in het verleden Japanse burgers heeft ontvoerd.

Vijf Japanners keerden kort na dat bezoek voor het eerst sinds twee decennia terug naar hun vaderland. Ze lieten echter in Noord-Korea geboren kinderen achter. Een controverse tussen Japan en Noord-Korea verhindert sindsdien een hereniging van deze gezinnen.

Noord-Korea stelt dat de vijf voor een kort bezoek naar Japan zouden gaan en vervolgens weer terug zouden keren naar Noord-Korea. Japan liet de vijf echter niet terugkeren. Ze wonen sindsdien weer bij hun familie in dorpen aan de kust van de Japanse Zee, de plaatsen waar ze destijds werden ontvoerd en via kleine schepen naar Noord-Korea werden gebracht.

,,Ik geloof dat onze gezinsleden morgen met Koizumi naar Japan komen'', zei een van de vijf gisteren tijdens een persconferentie in Tokio. Koizumi heeft grote verwachtingen gecreëerd bij de gezinnen en de gehele Japanse bevolking. Maar hij heeft zelf geen uitspraken gedaan over de resultaten die hij van het bezoek verwacht. Er zijn berichten geweest in de Japanse media dat het hongerende Noord-Korea 250.000 ton rijst heeft geëist in ruil voor de familieleden, maar er is geen zicht op de werkelijke onderhandelingen die de afgelopen tijd tussen de twee landen zijn gevoerd.

In de Japanse politiek en media bepaalt de kwestie van de ontvoerden het debat over Noord-Korea en niet de mogelijke ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea waarover onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea zeer stroef verlopen. Sinds de teruggekeerde ontvoerden gescheiden leven van hun kinderen heeft Japan wetten aangenomen die economische sancties tegen Noord-Korea mogelijk maken. Tegelijkertijd zijn er pogingen geweest via diplomatieke kanalen een oplossing te vinden.

Koizumi kan een gevierd premier worden als het bezoek vandaag goed afloopt. Wellicht kan een doorbraak in de relaties tussen Japan en Noord-Korea zelfs tot een versnelling van ontwikkelingen in andere omstreden kwesties leiden.