Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kameroen krijgt zes punten terug

De wereldvoetbalbond FIFA heeft gisteren besloten de straf ongedaan te maken om Kameroen bij de kwalificatie voor het wereldkampioenschap 2006 in Duitsland zes punten in mindering te brengen.

Het Afrikaanse land had de straf gekregen wegens het dragen van tenues uit één stuk bij het toernooi om de Afrika Cup, begin dit jaar in Tunesië. De FIFA verbood nog voor het toernooi de bodysuit, omdat de kledingregels zouden zijn overtreden.

Kameroen protesteerde en beweerde dat het zijn shirtleverancier, de Duitse sportkledingfabrikant Puma, de tijd ontbrak om tijdig nieuwe shirts te leveren. De Afrikanen kregen uitstel voor de drie groepswedstrijden, maar voor de kwartfinales moest de kleding aan de voorschriften voldoen.

Nadat Kameroen in de tweede ronde opnieuw in de bodysuits aantrad, ging de FIFA over tot sancties. De tuchtcommissie besloot de Afrikanen een boete op te leggen van 130.000 euro en zes punten in minderen te brengen voor de WK-kwalificatie, die Kameroen moet uitvechten met Egypte, Invoorkust, Libië, Benin en Sudan. Aangezien zich alleen de groepswinnaar plaatst voor het WK zou Kameroen in deze op papier vrij sterke groep vrijwel kansloos zijn geweest.

De gedeeltelijke kwijtschelding van de straf de geldboete blijft gehandhaafd kwam onverwacht, omdat Kameroen recentelijk in hoger beroep niet onder de zespuntenstraf was uitgekomen, waarna was besloten de zaak voor te leggen aan het sporttribunaal CAS.

Zover is het niet gekomen, want tijdens het congres ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de FIFA in Parijs werd gisteren onverwacht besloten Kameroen tegemoet te komen. Voorzitter Sepp Blatter nam hoogst persoonlijk het initiatief tot, wat hij noemde, de gratieverlening.

In Kameroen was de opluchting groot. Mohammet Iya, voorzitter van de nationale voetbalbond Fecafoot, zei dat het nooit de bedoeling van Kameroen is geweest de regels te overtreden. Volgens hem was vooral sprake geweest van wederzijds onbegrip. ,,Maar ik moet toegeven dat wij ook naïef zijn geweest; het was een goede les.''

Die woorden moeten uitgelegd worden als een verbod op nieuwe experimenten met kleding in de toekomst. De relatie met Puma is door het voorval ook onder druk komen te staan, temeer omdat de regering van Kameroen al een onderzoek had gelast naar de relatie met de kledingfabrikant.