Je moet verder

Ik ben zelf moeder van vier zonen en de derde zoon heeft schizofrenie. Natuurlijk weet ik wat dat betekent en ik heb daar ook veel verdriet over. Maar ik vind dat mijn zoon niet gek is, het is al erg genoeg dat hij moet leven met het stempel schizofrenie.

Hij woont in een beschermde woonvorm, heeft zijn eigen kamer, kan gezelligheid vinden bij andere bewoners en heeft een geweldige begeleidster. Hij kan elk weekend thuiskomen als hij wil en daar geniet hij enorm van. Met goede medicijnen en met regelmaat en orde kan hij best een gelukkig leven leiden.

Ik vind dat we boffen dat schizofreniepatiënten tegenwoordig niet achter slot en grendel opgeborgen worden. Ik vind dat je de aandacht moet vestigen op wat schizofreniepatiënten wél kunnen. Ik weet als geen ander hoe zwaar het kan zijn dat je zoon niet het leven kan leiden dat je hem zou gunnen, maar je moet verder.

    • Marijke Hensel