Inboedel Cash op veiling

De inboedel van Amerikaanse countryzanger Johnny Cash wordt in september door veilinghuis Sotheby's in New York per opbod verkocht. Het bezit van de in september 2003 overleden countryzanger omvat 650 voorwerpen, waaronder een aantekeningenboekje uit de jaren vijftig, fotoboeken, zijn vele Grammy Awards en andere prijzen, en meer dan vijftig muziekinstrumenten – zoals gitaren, banjo's en mondharmonica's. Ook handgeschreven teksten van hits uit de jaren vijftig, zoals Cry, Cry, Cry, Get Rhythm, en I Get So Doggone Lonesome komen onder de hamer.

Topstuk is een zwarte Martin gitaar (model D-42JC) die vijftienduizend dollar (ruim twaalfduizend euro) op moet brengen. Ook de auto van Cash is te koop (een zwarte pick-up uit 2002, model F-150), en de uitsluitend zwarte inhoud van zijn kledingkast, waaronder een Indiaanse lange leren jas (8.000 dollar), een suede jasje dat hij droeg in de videoclip van zijn laatste hit Hurt, en meubels als een walnoten bedstee en een dito buffet uit de Belgische barok.

Johnny Cash werd bekend door zijn successen met nummers als Folsom Prison Blues, I Walk the Line en Cry, Cry, Cry. Hij brak in 1968 definitief door dankzij de live elpee Johnny Cash at Folsom Prison. In de jaren tachtig ging het door gezondheidsproblemen, drank- en amfetaminenverslavingen bergafwaarts met Cash. Begin jaren negentig werd hij opnieuw populair bij het progressieve rockpubliek met elpees in de serie American Recordings. Johnny Cash overleed in september 2003, vier maanden na de dood van zijn vrouw June Carter Cash.