Geldboete VS-fonds beleggers

Directeur Richard Strong van de grote Amerikaanse beleggingsfondsgroep Strong Capital Management heeft een schikking getroffen met de rechtbank in New York door 60 miljoen dollar (51 miljoen euro) te betalen. De oprichter werd ervan verdacht onterecht veel aandelentransacties te verrichten, waardoor de kosten van deelnemers in zijn beleggingsfondsen te hoog opliepen.

Het bedrag is tot nu toe het hoogste sinds openbaar aanklager Eliot Spitzer van de rechtbank in New York vorig jaar onderzoeken begon bij een groot aantal beleggingsfondsen. Spitzer en Strong zijn bovendien overeengekomen dat de 62-jarige vermogensbeheerder levenslang geen functie meer mag bekleden in de financiële wereld.

In een verklaring zei Strong dat zijn beleggingsfondsen regelmatig aandelen kochten voor een partij en op hetzelfde moment een andere belegger juist adviseerden dezelfde aandelen te verkopen.

Strong is met dertig jaar ervaring een oudgediende in de wereld van beleggingfondsen. Zijn fondsen beheren een bedrag van 33,8 miljard dollar (28,6 miljard euro). Doordat zijn beleggingsfondsen in opspraak kwamen, liepen veel beleggers weg: kort voor de verdenkingen, was het totale belegde vermogen nog 43 miljard dollar.

Op de ongeoorloofde transacties maakte Strong een winst van in totaal ongeveer 1,8 miljoen dollar.