Condities van terugkeer

Sophie de Klerck (38) is fulltime voorlichter bij een internationaal bedrijf, moeder van Max (6) en Tom (3), woont (tijdelijk niet) samen met Mark (40) en vertelt over haar drukke leven.

,,Okay Mark, let's talk over de condities van mijn terugkeer.''

,,Je overvalt me nogal, Sophie. Weet je zeker dat de tijd al rijp is? Er moet nog zo veel veranderen. Om te beginnen: zie je nu in waarom het fout loopt thuis?'' ,,Nou, ja, jij vindt dat ik er niet voldoende ben. Maar ik werk wel heel hard voor jullie. Vergeet niet: ik ben de kostwinner. Geloof me, we moeten gewoon meer mensen voor ons laten werken. Laten we nu eindelijk die au pair nemen en een tweede hulp, eentje zonder stofallergie. We kunnen niet alles zelf. Dan raken we overstressed en out of quality time. Wat was de laatste keer dat we samen door een boekwinkel hebben gelopen? En wat onze relatieproblemen betreft, laten we een mediator inschakelen.''

,,Dat betekent dus dat je jouw afwezigheid wilt compenseren met andere vrouwen die we betalen voor hun diensten en dat we onze eigen problemen in handen van een vreemde gaan leggen. Ik weet niet wat ik daarvan moet vinden, Sophie. Ik kom er later nog op terug.'' ,,Come on, zeg, dit is geen thesis. Zeg nú wat, Mark.''

Mijn andere telefoon gaat. Mijn vreselijke assistente. ,,Sophie er is een ramp gebeurd, de New York Times heeft iets vreselijks ontdekt over ons bedrijf en jij moet de woordvoering op je nemen.'' ,,Nee, nu echt even niet. Ik ben mijn relatie aan het redden. Bel maar iemand anders.'' ,,Iemand anders bellen? Je begrijpt dat ik dit zal moeten rapporteren. En je weet wat de baas laatst zei: 'dat gedoe van jou thuis komt je werk niet ten goede'.'' ,,Ja, dat weet ik nog. Je rapporteert maar raak.''

Het wordt nu echt tijd haar te ontslaan.

Heb de verbinding nog niet verbroken of New York Times is calling. ,,Hi, I am working on an article...'' ,,I'm so sorry, but I am working on my marriage. I will call back in half an hour. Waar waren we Mark?'' ,,Jij wilde een leger vrouwen inhuren om je eigen afwezigheid te compenseren.'' ,,Ja, als je het zo stelt, klinkt het inderdaad wel erg appallingly. Maar het is helemaal geen compensatie. Het betekent juist dat de tijd die ik voor jullie heb volledig kan steken in quality time en dat jij ook meer ruimte voor jezelf hebt. Waarom heerst er in Nederland zo'n taboe op au pairs?'' ,,Ik heb niets tegen au pairs, maar wat ik wil is dat jij voor ons meer tijd reserveert in je agenda. Straks zit ik iedere avond thuis met de kinderen én een au pair.'' ,,Als ik nou beloof dat ik ietsje minder hard ga werken, wat vaker de kinderen mee uit neem en niet meer dan twee avonden achter elkaar weg ben?'' ,,Het is misschien het proberen waard. Mits je het ook op je neemt al dat personeel te rekruteren. Zodra dat rond is, kunnen we voorzichtig verder kijken.'' ,,Okay, deal.''

Ga ik nu NYT regelen.

Eerst even mijn assistente vragen wat er nou zo rampzalig was. ,,Waarover belde de NYT?'' ,,Oh, zeg Sophie, relatie geregeld?'' ,,Ik vroeg waarover belde de NYT!'' ,,Okay, okay, in het Midden-Oosten leveren we onze producten aan de verkeerde troepen. Ze willen onze reactie.''

Dat heb ik eerder meegemaakt. Bel de krant en dreun gedachteloos op: ,,Onze producten gaan via een netwerk van distributeurs die werken via onze code of conduct. Uiteindelijk kunnen wij niet voor honderd procent garanderen in welke handen de producten terecht komen. We doen in ieder geval our utmost.'' ,,Thanks for your comment, Sophie, we'll speak again soon.''

Dat was dus een piece of cake. Sprak mijn vreselijke assistente niet over een ramp? Totaal geen gevoel voor assessment. Bovendien valt ze me af en ondermijnt ze mijn gezag en dat is het laatste wat ik nodig heb. Zal de man van Tess eens bellen, die is tenslotte advocaat. Hij kan me vast wel adviseren. Schakel ik later HR wel in, als ik het vaarwelpad heb uitgestippeld.

    • Sophie de Klerck