Bijbelse plaag

In de Verenigde Staten was Ronald Reagan nog aan de macht toen deze insecten, uit het ei en als larven onder de grond kropen. Na 17 jaar boomwortels zuigen in het donker kwamen de eerste cicaden (Magicicada septendecim) afgelopen week weer naar boven, verpopt tot vliegmachines. Er bestaan ook andere cicaden die zich periodiek voortplanten, bijvoorbeeld eens in de 13 jaar, maar septendecim is de talrijkste van allemaal. Hier zitten de diertjes – tot vijf centimeter lang, met rode ogen – op een telefoonpaal in de Amerikaanse staat Virginia. In hun drie weken durende bovengrondse bestaan roepen naar schatting miljarden luidruchtige exemplaren aan de Amerikaanse oostkust associaties op met een bijbelse plaag. Buiten-evenementen worden afgelast en cicaderecepten uitgewisseld. De diertjes hebben tot medio juni om te paren en te sterven. De volgende generatie is opnieuw veroordeeld tot een bestaan in het donker en moet tot 2021 wachten voordat zij in de laatste levensmaanden naar boven mag.