Beleggers klagen meer over banken

Het aantal klachten van particuliere beleggers is vorig jaar flink gestegen. In 2003 ontving de Klachtencommissie van de brancheorganisatie DSI 737 klachten over banken en vermogensbeheerders, ruim 60 procent meer dan een jaar eerder. In 2002 kwamen er 456 klachten binnen bij DSI, tegen 381 een jaar eerder.

Klanten klaagden vooral over verkeerde beleggingsadviezen die banken zouden hebben gegeven. Ook zouden ze vaak teveel risico's hebben genomen en daarmee onvoldoende hun zorgplicht voor beleggers hebben uitgeoefend. Dit blijkt uit het jaarverslag van DSI (Dutch Securities Institute), een keurmerkinstituut voor de effectenbranche.

De Klachtencommissie heeft vorig jaar 207 uitspraken gedaan, waarbij de klachten in 28 gevallen volledig gegrond werden verklaard. Bij 54 zaken werden de klachten deels terecht bevonden, terwijl in 125 gevallen een afwijzing plaatsvond. De rest van de zaken is niet in behandeling genomen, ingetrokken of wacht nog op een uitspraak.

Volgens directeur A. Oosterholt van DSI neemt het aantal klachten inmiddels niet meer toe. ,,De groei zat vooral in de eerste helft van het jaar, in de tweede helft van 2003 zag je juist een daling.'' Volgens Oosterholt loopt ,,meer dan de helft'' van de klachten van beleggers via DSI. Een ander deel wordt in de rechtbanken uitgevochten.

In de cijfers zijn niet de klachten over aandelenlease-producten opgenomen. Vorig jaar kreeg DSI 1.540 klachten over deze effecten op krediet (zoals Legio Lease), tegen 115 in 2002.

Voor deze zaken in behandeling te nemen wacht DSI eerst een mogelijk compromis af van de vorig jaar door de overheid ingestelde Commissie Oosting. Het ultimatum hiervoor loopt volgende week dinsdag af, wanneer de Stichting Leaseverlies (95.000 beleggers) en Dexia elkaar in de rechtszaal ontmoeten.

Boze belegger pagina 25