Angélique Kidjo

De in Benin geboren Parisienne Angélique Kidjo duikt op haar nieuwe cd nog enthousiaster in het `latijnse' dan op Black Ivory Soul van twee jaar geleden. Leek ze toen vooral onder de indruk van de tournee die ze door Brazilië had gemaakt, op Oyaya! pendelt ze ook intensief tussen Havana en `Nu Yorica'. In het refrein van `Congo Habanera' duikt steeds het woord `Africa' op maar zonder het bestaan van Spanish Harlem zou zo'n liedje ondenkbaar zijn.

Dat Kidjo op deze cd bijna continu lekker knalt is mogelijk te danken aan het feit dat ze deze keer alles zelf schreef, samen met haar eega, de Franse bassist Jean Hebrail. Dat ze het meeste zingt in het Fon, de taal die ze meebracht uit Benin, maakt bij dit alles weinig uit. Angélique Kidjo schrijft geen filosofische traktaten, maar liedjes om bij mee te lallen. Bala, Bala, Oulala en vergelijkbare tralala. Op 25 mei staat ze in de Melkweg in Amsterdam.

Oyaya!

Columbia 516441****

    • Frans van Leeuwen