Amsterdam is even centrum oliewereld

In het thema van het International Energy Forum zijn de tientallen ministers minder geïnteresseerd. De vraag is het komend weekend: hoeveel verhoogt de Opec zijn productie?

Het centrum van de oliewereld ligt dit weekend niet in Londen, New York of Ryad, maar in Amsterdam. Op de grens van de stadsdelen de Pijp en de Rivierenbuurt, in het Okura Hotel, zal minister Brinkhorst (Economische Zaken) vandaag het International Energy Forum (IEF) openen. Ministers uit alle olieproducerende en vrijwel alle consumerende landen hebben een delegatie gestuurd.

Het officiële thema van het IEF luidt `Investment in Energy, Choices for the Future'. Er zal drie dagen lang worden gesproken over de investeringen in de energie-infrastructuur, die nodig zijn om aan de stijgende behoefte te kunnen blijven voldoen. Maar waar het vooral om gaat, is deze vraag: zullen de Opec-landen de olieproductie verhogen met minimaal 1,5 miljoen vaten per dag om de druk op de almaar stijgende olieprijs iets te verlagen?

Alle ogen zijn gericht op de Saoedische olieminister Ali Naimi. Hij is als minister van het grootste olieproducerende land ter wereld de spil in de besprekingen. Maar hij laat zich niet zien in het Okura. Volgens betrouwbare bronnen logeert hij in het Amstel Hotel. Voor de ingang aldaar staan inderdaad strak kijkende bewakers, met op afstand wat publiek achter een hek. Deze dagjesmensen zijn niet gekomen voor Ali Naimi, maar voor de acteurs Brad Pitt en George Clooney, die al enkele weken in Amsterdam een film draaien. Binnen doet het hotelpersoneel geen enkele mededeling over de verblijfplaats van Ali Naimi. Verslaggevers en fotografen wordt vriendelijk doch duidelijk de deur gewezen.

Omdat de conferentie een ideaal doelwit is voor terroristen, zijn de veiligheidsmaatregelen in het Okura Hotel streng. Of `adequaat', zoals de organisatie zegt. Verder wil men er niets over kwijt. Volgens een manager van het hotel lopen er naast de mensen van de vaste hotelbeveiliging ook bewapende mannen rond van een ingehuurd beveiligingsbedrijf. Daarnaast is er veel politie, die op het parkeerterrein een vaste controlepost heeft ingericht.

Het wordt langzaam drukker in de loop van de middag. Limousines rijden af en aan, delegaties van vele tientallen landen arriveren. De komst van zo'n delegatie verstoort iedere keer de wat doezelige sfeer in de hotellobby. Plotseling ontstaat er dan hectiek, de journalisten rennen naar de ingang en vragen de betreffende minister of er een productieverhoging komt. Die geeft hierop doorgaans een vrijblijvend antwoord, waarbij in één geval de woorden `would', `should' en `could' in dezelfde betekenis gebruikt worden. Daarna wordt hij door veiligheidsmensen begeleid naar de lift of de gereedstaande bus, en keert de rust weer terug.

Dan komt het gerucht dat Ali Naimi voorstelt om de olieproductie van Opec met twee miljoen vaten per dag te verhogen. Dit om ontwikkelingslanden tegen scherpe prijsstijgingen te beschermen. Hij is in het Amstel Hotel gesignaleerd en zou daar een korte verklaring hebben afgegeven aan enkele journalisten van de grote internationale persbureaus. Het gerucht blijkt waar en kort daarna zakt de prijs van een vat ruwe olie op de goederentermijnmarkt in New York met ruim een dollar, tot 39,73 dollar.

    • Arnoud Veilbrief