Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Alles van de Beatles

De lezers van de Achterpagina noemen de hoogtepunten uit de geschiedenis van de popmuziek, van The Beatles tot Nirvana.

,,Alle oorspronkelijke popmuziek komt tenslotte van Afro-Amerikanen'', schreef Ralph Wijnmaalen alias Safari Joe in het commentaar van zijn Top 5 van nummers die iedere westerling moet kennen. ,,De blanken konden slechts naäpen en deden daarna of zij het hadden uitgevonden.''

Logischerwijs bestond Safari Joe's Top 5 alleen uit nummers van zwarte musici. Maar zijn standpunt werd niet gedeeld door de meeste van de 226 lezers die reageerden op de oproep van een week geleden om vijf nummers te noemen die niet mogen ontbreken op een compilatie van twintig klassieke nummers uit de geschiedenis van de popmuziek. Zwarte muziek speelt in de meeste inzendingen niet de hoofdrol en Mick Jagger en Keith Richards, die zichzelf in hun begindagen doodleuk als de componisten van oude rhythm & blues-nummers opvoerden, zijn zelfs rijkelijk beloond door de NRC-lezers.

De ingezonden Top-Vijven waren net zo uiteenlopend als de leeftijden van de inzenders (van 11 jaar tot 68). Sommige bestonden uit hoogst persoonlijke favorieten, zoals `Mein Lieber Schatz, bist du aus Spanien' van de Comedian Harmonists. Andere inzenders rekten de grenzen van de popmuziek op door bijvoorbeeld `Fortuna Imperatrix Mundi' uit Carl Orffs `Carmina Burana' in hun Top 5 te zetten, ,,alleen omdat het zo vaak gebruikt wordt in films en tv-programma's''.

Maar de meeste inzendingen waren het resultaat van langdurig denkwerk dat in lange beschouwingen werd weergegeven. In sommige gevallen noemden lezers twintig of zelfs nog meer nummers – in deze gevallen zijn alleen de eerste vijf genoemde nummers meegeteld in de totaalscore.

De totaalscore van de 226 inzendingen bevat een aantal opvallende resultaten. Zo is wereldster Madonna weliswaar een van de in totaal 333 genoemde popartiesten, maar werd zij in totaal slechts twee keer genoemd. Dat is even veel als King Tubby meets the Rockers Uptown, één keer minder dan Michael Jackson en zes keer minder dan de depri-band Joy Division.

Het opvallendste resultaat was dat de vaakst genoemde nummers lang niet altijd afkomstig waren van de vaakst genoemde groepen en artiesten. Zo steken de Beatles met maar liefst 102 vermeldingen met kop en schouders uit boven de rest van de groepen en artiesten, maar bungelen ze onderaan in de Top 20 van meest genoemde nummers. Lezers plaatsten steeds een ander van de vele Beatles-nummers in hun Top 5: blijkbaar zijn bijna alle liedjes van de Beatles belangrijk. Daarom heeft de redactie besloten om twee Top Twintigs samen te stellen uit alle inzendingen: deze week de Top 20 van vaakst genoemde groepen en artiesten en volgende week de Top 20 van vaakst genoemde nummers.

Welnu, de twintig pop-groepen en -muzikanten die iedereen moet kennen volgens de NRC-lezers: 1. The Beatles (102 keer genoemd); 2. The Rolling Stones (62); 3. The Beach Boys (40); 4. Jimi Hendrix (38); 5. Bob Dylan (37); 6. Elvis Presley (32); 7. Marvin Gaye (23); 8. David Bowie (22); 9. Procol Harum (20); 10. Queen (18); 11 en 12. James Brown en The Doors (17); 13 en 14. Bob Marley (16) en Prince; 15 en 16. Pink Floyd en Led Zeppelin (14); 17. Creedence Clearwater Revival (13); 18 en 19. The Kinks en The Eagles; 20 en 21. The Who en Nirvana (11).

Volgende week zaterdag de twintig beste nummers uit de popgeschiedenis. Dan zal ook een uitgebreide lijst van reacties op de website van de krant verschijnen.