ABP gaat Nortel aanklagen

Pensioengigant ABP wil zijn beleggingsverliezen van 195 miljoen dollar door een boekhoudschandaal bij het Canadese Nortel Networks via een rechtszaak gaan verhalen op het bedrijf zelf en op drie voormalige directeuren.

Dat blijkt uit een bericht op de website van ABP, dat eind maart een belegd vermogen had van 156 miljard euro. Het is de derde keer in korte tijd dat ABP een rechtzaak in de Verenigde Staten begint tegen een bedrijf dat is verwikkeld in een boekhoudschandaal. Eerder startte ABP naar eigen zeggen juridische actie tegen het telecombedrijf Qwest en tegen mediaconcern AOL Time Warner.

Nortel, de grootste maker van telecomapparatuur in Noord-Amerika, zette eind april zijn topman en twee bestuurders aan de kant toen een intern onderzoek fouten in de boekhouding had opgeleverd. Het bedrijf meldde tevens dat de winst daardoor gehalveerd zal worden. Na de bekendmaking van het boekhoudschandaal kelderde de beurskoers van Nortel met eenderde.

ABP voert de rechtszaak samen met andere beleggers (class action suit), maar streeft wel naar de prominente positie van leidende klager (lead plaintiff). Op die manier denkt ABP, dat 7 miljoen aandelen Nortel zegt te hebben, een eventuele schade-uitkering ,,positief te kunnen beïnvloeden''.

    • Menno Tamminga