Weer nieuwe foto's uit Abu Ghraib

In de Verenigde Staten zijn woensdag en vandaag nieuwe foto's opgedoken van mishandelingen door Amerikaanse militairen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.

De nieuwe foto's komen direct nadat een eerste Amerikaanse militair, Jeremy Sivits (24), werd veroordeeld voor zijn rol bij de mishandeling van Iraakse gevangenen. Sivits behoort tot de 372ste eenheid van de militaire politie, die verantwoordelijk is voor de bewaking van de gevangenen in Abu Ghraib.

De militaire rechtbank oordeelde woensdag dat Sivits welliswaar niet rechtstreeks betrokken was bij de mishandelingen, maar wel bij de `samenzwering' die de mishandeling mogelijk maakte. Sivits zou ondere andere de foto hebben gemaakt van de piramide van naakte Iraakse gevangenen die de wereld is rondgegaan.

Net voor de uitspraak in het proces zei Sivits: ,,Ik wil mijn excuses aanbieden aan het Iraakse volk en aan de gevangenen. Ik kwam hier naar toe om het Iraakse volk te helpen verlossen van Saddam. Ik heb iedereen teleurgesteld. Zo ben ik niet.'' Sivits smeekte niet ontslagen te worden uit het leger. ,,Ik houd van het leger. Ik houd van de Amerikaanse vlag. Militair zijn is alles wat ik ooit gewild heb.''

De rechter veroordeelde Sivits tot een gevangenisstraf van een jaar. Bovendien wordt hij ontslagen uit het leger.

De nieuwe beelden, die woensdag werden vertoond door de Amerikaanse nieuwszender ABC en vandaag zijn te zien zijn op de website van The Washington Post, tonen opnieuw gevangenen die het slachtoffer zijn van ongeoorloofde praktijken. Een foto toont een Amerikaanse militair, breed glimlachend en met de duim opgestoken, naast het zwaar toegetakelde lijk van een Irakees. Het zou gaan om sergant Charles Graner van de 372ste eenheid van de militaire politie, die ook in de getuigenis van Sivits naar voren kwam als een sleutelfiguur in de hardhandige aanpak van de gevangenen. Een andere foto toont een naakte Irakees die onder de bruine smurrie zit. Er is ook een foto van een Amerikaanse militair die met zijn vuist inslaat op een gevangene.

Volgens Sivits waren zijn meerderen niet op de hoogte van de mishandelingen. Het Witte Huis en het Pentagon beschrijven de praktijken als ,,geïsoleerde incidenten''. Ook voor de Amerikaanse senaatscommissie die de situatie in Abu Ghraib onderzoekt verklaarden de generaals Abizaid en Sanchez dat de schendingen niet van hogerhand zijn bevolen. Toch is het Rode Kruis, dat het misbruik voor het eerst heeft gerapporteerd, overtuigd dat sprake is geweest van een patroon.