Vlekjes

`Mama, mama, moet je kijken!' roept Rintje. ,,Ik zie er heel raar uit!''

Mama loopt naar de badkamer. Daar staat Rintje met zijn tandenborstel voor de spiegel.

,,Ik zie het'', zegt mama. ,,Je hebt allemaal rode vlekjes!''

,,Ik lijk wel een dalmatiër, maar dan met rode vlekken!'' zegt Rintje.

,,Jeuken ze?'' vraagt mama.

,,Nee'', zegt Rintje. ,,Maar zo ga ik niet naar school, iedereen lacht me uit!''

,,We zullen eerst eens kijken of je koorts hebt.'' Mama pakt een thermometer en stopt die tussen Rintjes billen. Even later klinkt er een piepje en haalt ze hem er weer uit. ,,37,2, koorts heb je niet.''

,,Ja, maar zo ga ik echt niet naar school!'' zegt Rintje.

,,Ik zal de dokter bellen en vragen of hij geen zalfje heeft waar de vlekken

snel van weggaan'', zegt mama.

,,Met de moeder van Rintje'', zegt ze aan de telefoon. ,,Mijn zoon heeft overal rode vlekjes... Nee, ze kriebelen niet en hij heeft ook geen koorts... Niet aan krabben, goed... Dus we hoeven niet langs te komen. Gaat vanzelf weer over... Ik zal het zeggen, dag dokter!''

Mama legt de hoorn neer. ,,Je krijgt de hartelijke groeten van de dokter. Je mag gewoon naar school. de vlekken gaan over een paar dagen vanzelf weer weg.''

,,Ik ga niet'', zegt Rintje. ,,Eerst moeten de vlekken weg zijn.''

,,Vooruit dan maar'', zegt mama. ,,Je mag een dagje thuis blijven, maar ik zal wel even met juf Wijskop bellen.''

Als mama juf Wijskop gesproken heeft komt ze lachend terug.

,,Wat is er zo grappig?'' vraagt Rintje. ,,Je lacht me toch niet uit!''

,,Je gaat toch naar school'', zegt mama. ,,Daar zal je wel zien waarom ik lach!'' Ze tilt Rintje in de mand voorop de fiets. De hele weg zit Rintje boos te kijken. ,,Je had beloofd dat ik thuis mocht blijven en nu moet ik toch naar school!''

Het schoolplein is leeg. Iedereen is al naar binnen. Mama brengt hem naar de deur van zijn klas en klopt aan. Juf Wijskop doet open.

,,Welkom bij de rodevlekkenclub, Rintje'', zegt ze lachend. En dan ziet Rintje het. Alle honden in de klas hebben dezelfde rode vlekken.

,,Het is de rode hond'', zegt juf. ,,Iemand heeft het gekregen en heeft iedereen aangestoken!''

Rintje moet nu ook lachen. Zo'n gekke klas heeft hij nog nooit gezien!

Meer over Rintje op www.rintje.nl

    • Doort Sieb Posthuma