Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Veiliger scholen

Het kabinet is woensdag akkoord gegaan met het plan van aanpak voor meer veiligheid in het onderwijs van minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA). Vanaf 2007 wordt hiervoor jaarlijks 86 miljoen euro gereserveerd. Het plan behelst apar te opvang van probleemleerlingen en extra leerlingbegeleiders op middelbare scholen.

VVD en PvdA hebben negatief gereageerd. Volgens de VVD is het te vrijblijvend en moeten er mogelijkheden komen om probleemleerlingen naar tuchtscholen of internaten te sturen. De PvdA wil meer verantwoordelijkheid voor instanties buiten het onderwijs, zodat scholen niet met de problemen blijven zitten. D66 en LPF zijn wel tevreden.

Onderwijsbond AOb is gematigd positief, maar vindt het een gemiste kans dat de minister verplichte aangifte van geweld op school niet in het plan heeft opgenomen. Verder vindt de bond het tegenstrijdig dat de minister scholen eerst heeft gekort op ondersteuning van achterstandsleerlingen en ze nu weer meer geld geeft voor de begeleiding.