Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Valencia wint cup, Collina in opspraak

Verliezend UEFA-Cupfinalist Olympique Marseille heeft bij de Europese voetbalunie (UEFA) een klacht ingediend over het gedrag van arbiter Pierluigi Collina tijdens de UEFA-bekerfinale tegen Valencia, woensdag in Gotenburg. Volgens de Franse club ging de Italiaanse scheidsrechter, algemeen beschouwd als de beste arbiter van de wereld, veel te vriendschappelijk om met de voetballers van de Spaanse kampioen.

,,Collina groette alle spelers vooraf persoonlijk'', zei Olympique-voorzitter Bouchet. ,,Hij gaf zelfs één van hen, Carboni, een zoen. Na afloop werd Collina door alle spelers van Valencia gefeliciteerd. Meneer Carboni verdween zelfs in zijn kleedkamer en kwam er zonder shirt weer uit. Ik vind dat de UEFA van deze bedenkelijke praktijken moet weten.''

Collina stuurde doelman Barthez vlak voor de rust uit het veld na een grove charge op Mista en bestrafte Olympique Marseille bovendien met een strafschop waaruit Vicente scoorde (1-0).

Valencia besloot in Gotenburg het meest succesvolle seizoen uit de geschiedenis van de voetbalclub. Onlangs behaalde de club ook de landstitel.

Tegen Olympique begon Valencia als favoriet. Het Franse team kent een wisselvallig seizoen en bivakkeert in de Franse competitie op een zevende positie, werd daarnaast al vroeg in het seizoen uitgeschakeld voor de Franse beker en had ook in de eerste ronde van de Champions League weinig succes.

In de eerste helft leek Marseille desondanks de zaken redelijk op orde te hebben. De wedstrijd kabbelde in een rustig tempo voort, zonder dat beide teams echte kansen kregen. Doelman Barthez hoefde eigenlijk alleen in de zevende minuut handelend op te treden bij een schot van Albeida, dat hij kundig tot corner verwerkte. Bij zijn tweede echte actie kreeg de flamboyante doelman meteen een rode kaart van Collina. De keeper greep in de 45ste minuut in bij een kans van Mista, maar deed dat zo onbehouwen en met beide benen vooruit dat de arbiter niets anders kon doen dan een strafschop geven en de Franse nationale doelman van het veld te zenden.

In de tweede helft kon Valencia de Franse ploeg rustig laten komen, om zelf de kansen af te wachten. Olympique Marseille probeerde nog wel de succesvolle spits Didier Drogba te vinden, maar strandde steeds op het hechte verdedigingsblok van de Spaanse landskampioen. Nadat Valencia in de 58ste minuut op 2-0 kwam, liep Drogba uit pure frustratie nog tegen een gele kaart aan. Het doelpunt kwam voort uit een klassieke counter. Vicente stoomde op de linkerflank op en vond Mista in het centrum. De spits kende geen genade en bracht zijn ploeg binnen het uur op een veilige voorsprong. De ingevallen doelman Gavanon was kansloos op zijn inzet (2-0), de genadeklap in een slechte finale.