Uitspraak in proces-Barghouti tegenslag Israël

De Palestijnse leider Marwan Barghouti is gisteren door een Israëlische rechtbank schuldig verklaard aan de moord op vijf mensen bij drie aanslagen in 2001 en 2002. De drie rechters achtten 33 andere aanklachten niet bewezen. Die uitspraak is een zware tegenslag voor het openbaar ministerie in Israël.

Volgens de juridische expert Moshe Negbi heeft het proces tegen de man die als mogelijke opvolger van Arafat wordt genoemd als een boemerang gewerkt. De rechtbank bepaalde dat politieke leiders alleen verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de misdrijven van hun organisatie als ze zelf direct betrokken zijn, bijvoorbeeld als ze persoonlijk opdracht tot een aanslag hebben gegeven. Dat was het geval bij vijf van de moorden die Barghouti ten laste waren gelegd. In de 33 andere gevallen kon geen persoonlijke betrokkenheid worden vastgesteld.

De uitspraak maakt het lastig voor de Israëlische justitie om andere Palestijnse leiders voor de rechter te brengen, zoals Arafat. Al zei de Israëlische minister van Justitie Yosef Lapid gisteren dat zo'n proces wel degelijk wordt overwogen. Juridische deskundige Negbi noemde het verwerpen van de meeste aanklachten tegen Barghouti ,,erg beschamend'' voor de openbare aanklagers, vooral omdat de verdachte had geweigerd mee te werken met de rechtbank en zich ook niet had laten verdedigen.

Barghouti heeft het hele proces gezegd dat hij de Israëlische rechtbank niet erkent. De aanklagers hebben vijf keer levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist. De rechtbank maakt de strafmaat op 6 juni bekend.

,,Mijn dag van vrijheid komt als alle Palestijnen zijn bevrijd'', verklaarde Barghouti na het horen van de uitspraak. Hij kondigde aan dat de intifada doorgaat zolang de bezetting van Palestijnse gebieden door Israël voortduurt. ,,Zolang de Palestijnse moeders huilen, zullen ook de Israëlische moeders huilen.''

De 44-jarige Barghouti wordt beschouwd als drijvende kracht achter de Palestijnse opstand. De Al-Aqsa-Martelarenbrigades kondigden gisteren aan dat ze Israëlische soldaten zullen gijzelen totdat Barghouti op vrije voeten komt.