Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

Tubantia tevreden over editie op zondag

De zondagskrant van De Twentsche Courant Tubantia gaat na een proefperiode van start met 49.500 betalende abonnees. De afgelopen acht weken is de krant gratis bij alle 136.000 abonnees van de regionale krant bezorgd. Abonnees betalen bovenop hun vaste abonnementsprijs 50 cent per zondagskrant.

Bij de start hoopte Tubantia op minimaal 40.000 abonnees. 6.000 abonnees hebben vanwege de zondagsrust laten weten geen prijs te stellen op de zondagskrant. Tubantia was na elf jaar de eerste krant die in Nederland een zondagskrant op de markt bracht. Inmiddels brengt ook De Telegraaf een zondagskrant uit, maar de abonnees hoeven hiervoor niet extra te betalen.

Tubantia wil met de zondagskrant een nieuw lezerspubliek aanboren. Het aantal abonnees van de krant is al een aantal jaren stabiel of licht dalende. Tot dusver hebben zich hoofdzakelijk bestaande abonnees op de zondagskrant geabonneerd.

De formule van de krant, die wordt gedrukt op tabloidformaat, is gedurende de proefperiode aangepast. De krant bevatte in de eerste weken veel lichtvoetige artikelen, wat op veel kritiek stuitte. ,,Mensen willen wel luchtige artikelen lezen, maar zijn dat niet gewend van onze krant'', zegt hoofdredacteur A. Vis. De formule wordt in juni nogmaals aangescherpt.

Het aantal advertenties ligt volgens directeur G. Driehuis ,,royaal'' boven de begroting. Hierbij moet aangetekend worden dat de zondagskrant tot dusver bij alle abonnees bezorgd werd.

De Twentsche Courant Tubantia is onderdeel van het Wegener-concern. Volgens bestuursvoorzitter J. Houwert van Wegener zijn zondagskranten over twee jaar overal in Nederland een normaal verschijnsel.