Trio Mocotó

In het door militaire onderdrukking geteisterde Brazilië van de jaren zeventig was geen plaats meer voor zonnige liedjes van een band die zich had vernoemd naar vrouwendijen. En dus doekten de leden van het Trio Mocotó in 1975 hun band op en stortten ze zich op studie, zaken of een bestaan als barzanger.

Maar met de Brazilië-revival die eind jaren negentig werd ingezet door de dj-scene kon een comeback van de `grootvaders van de samba soul' niet uitblijven. Hun Samba Rock uit 2001 liet al horen dat de veteranen niets aan levenslust hebben ingeboet. En met opvolger Beleza! Beleza!! Beleza!!! (driewerf `schoonheid' – het favoriete stopwoord van zanger Nereu Gargalo) is het feest weer volledig op stoom.

Het drietal mengt als vanouds samba met tropicalismo, bossanova, een flinke scheut James Brown-funk en – voor een actueel tintje – een snufje hiphop. De stemmen klinken doorleefd en rauw maar dat verhoogt het sensuele gehalte alleen maar.

De door timba, tamboerijn en pandeiro aangedreven beat wordt op verscheidene nummers aangedikt door gastbijdragen van onder andere de bands Apollo 9 en Zuco 103.

Het zijn mooie tijden voor liefhebbers van strand, strings en swingen.

Trio Mocotó: Beleza! Beleza!! Beleza!!! (Ziriguiboom, ZIR17) Distr Coast to Coast

    • Edo Dijksterhuis