Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Bij de Winterspelen in Calgary in 1988 won shorttrackster Monique Velzeboer goud, brons en zilver, daarna kwam een voortijdig einde aan haar leven als topsporter. Onlangs reisde ze voor het Lilianefonds naar Nepal om gehandicapte kinderen te fotograferen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova politiek. Gesprek met Jan Marijnissen (SP), Boris Dittrich (D66) en Pieter Winsemius o.a. over Irak, leiderschap en over de nieuwe boeken van Marijnissen en Winsemius. De `Politieke Barometer' laat zien hoe er in Nederland gestemd zou worden als er op 21 mei verkiezingen zouden zijn. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: James Dean. Persoonlijke verhalen van vrienden en collega's als Sir Alec Guinness en Martin Landau schetsen een beeld van de legendarische filmster, die zich na een korte, maar veelbelovende carrière doodreed in zijn Porsche. Ned.3, 21.00-22.00u.

Op reis met Felderhof. Eerste van vijfdelige serie reisverslagen, met cultuur en natuur van exotische landen als thema's, gaat over Suriname en Frans Guyana. Ned.1, 21.53-22.38u.

Paparazzi. Reportage over het werk van roddelbladfotografen. SBS6, 22.05-22.30u.

KUNST

R.A.M. Cannes Journaal 2004. Dagelijks verslag van het filmfestival in Cannes, dat duurt tot 23 mei. Ned.3, 23.55-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

Terug naar Oegstgeest. Vijfde deel van achtdelig amusementsprogramma, waarin aan de hand van een wekelijks thema op satirische wijze wordt gesproken over boeken. Ned.1, 21.02-21.53u.

Grumpy old men. Bekende mannen tussen de 35 en de 54 jaar uiten op humoristische wijze hun grieven over de moderne wereld. BBC2, 22.50-23.30u.

MUZIEK

Later. Live optredens van muzikanten in de studio met presentator/pianist Jools Holland. Gasten Morrissey en The Beta Band – met nieuwe nummers. BBC2, 0.40-1.40u.

FILM

Independance Day (Roland Emmerich, 1996, VS). Grootscheepse rampenfilm. Vijandig buitenaards leven brandt Washington, New York en Los Angeles plat en belaagt de rest van de wereld. Yorin, 20.30-23.10u., onderbroken door reclame.

Presumed Innocent (Alan J. Pakula, 1990, VS). Solide en intelligent filmamusement verweeft `courtroom drama' met een spannende `whodunit'. Met Harrison Ford. Net5, 21.35-24.00u., met reclame.

A Few Good Men (Rob Reiner, 1992, VS). Ouderwets-elegante filmvertelling hekelt militaire zelfgenoegzaamheid en macho-rituelen, maar wil vooral vermaken door acteurs als Jack Nicholson te laten excelleren. Ook met Tom Cruise, Kiefer Sutherland en Demi Moore. VRT, 21.40-23.54u.

Brève traversée/Brief Crossing (Catherine Breillat, 2001, Frankrijk). In televisiefilm van de regisseuse van Romance ontmythologiseert zij, net als in haar Fat Girl, de eerste seksuele ervaring, ditmaal van een 16-jarige jongen die op de nachtboot van Le Havre naar Portsmouth een 30-jarige vrouw ontmoet. TV5, 22.30-24.00u.

Caro diario (Nanni Moretti, 1994, Italië). In autobiografisch drieluik met de structuur van een dagboek vertelt regisseur-hoofdrolspeler Moretti van zijn omzwervingen. Geestig en filmisch interessant zelfportret van een Italiaanse ex-activist. Canvas, 22.45-0.25u.

Syostry/Sisters (Sergei Bodrov jr., 2001, Rusland). Eerste en enige speelfilm die Bodrov jr. regisseerde. De `Russische James Dean' kwam in 2002 door een lawine om het leven. Twee zusjes worden door de maffia bedreigt. Ned.3, 0.10-1.40u.

RADIO

Kunststof. Alfred Schaffer, e-maildichter, werd o.a. genomineerd voor de C.Buddingh-prijs en de VSB Poëzieprijs. Allard Schaffer, die woont in Zuid-Afrika, praat over zijn nieuwste bundel Geen hand voor ogen. Radio 1, 19.00-20.00u.

De avonden. Gesproken Uitzicht van Han Klinkhamer, schilder in Demen, Noord-Brabant. Besprekingen van Veertien soorten eenzaamheid van de Amerikaanse schrijver Richard Yates, de cd Van Lear Rose van Loretta Lynn en de film Troy van de Duitse regisseur Wolfgang Petersen. Verder o.m. Cees Nooteboom die vanavond de P.C. Hooftprijs krijgt uitgereikt. 747AM21.02-23.00u.