Soldaten Italië blijven in Irak

De 2.800 Italiaanse soldaten blijven in Irak. Als het nodig is, zullen er zelfs meer heen gaan om bij te dragen aan de stabilisering en democratisering. Een motie van de linkse oppositie voor onmiddellijke terugtrekking van de troepen is gisteravond weggestemd in het Italiaanse parlement.

,,Nu terugtrekken uit Irak zou verraad zijn aan onze gevallen soldaten en het magnifieke werk dat onze jongens in Irak volbrengen'', zo zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gisteren tijdens een zeven uur durende zitting. ,,Terugtrekking leidt onherroepelijk tot een helse burgeroorlog tussen 24 miljoen Irakezen.''

Direct na terugkeer van zijn bezoek aan de Amerikaanse president Bush en aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan motiveerde een optimistische Italiaanse premier het besluit van zijn regering, terwijl de oppositie hem de leus ,,Yankee go home'' toebeet.

Volgens Berlusconi is sprake van een ,,wending'' in Irak. Hij voorspelde dat er ,,binnen twee weken'' een nieuwe Iraakse regering is en binnen drie weken een tweede resolutie van de VN die legitimiteit moet geven aan het nieuwe bestuur. Vanaf 1 juli wordt volgens hem de macht aan de nieuwe Iraakse regering overgedragen en in januari volgen verkiezingen.

Berlusconi reageerde fel op de oproep van de oppositie tot onmiddellijke terugtrekking. ,,Juist nu de VN een grotere rol gaan spelen een motie indienen voor terugtrekking is een teken van zwakte en overgave.'' Hij legde daarmee de vinger op de zere plek bij de oppositie. Want het afgelopen jaar waren het uitgerekend de linkse partijen die keer op keer aandrongen op een grotere rol van de VN. Nu die kans groeit, blijkt dat niet meer genoeg voor links.

Kern van de linkse argumentatie voor de terugtrekking van de troepen was gisteravond dat wat altijd als een vredesmissie is gepresenteerd in werkelijkheid op een oorlog is uitgelopen. ,,Italië is in oorlog en dat is in strijd met de grondwet'', zo beklemtoonde de leider van de Communistische Partij van Italië, Oliviero Diliberto. ,,Er is geen wending ten goede'', zei Pier Fassino, leider van de grootste oppositiepartij, de Democraten van Links (DS). ,,We weten niet eens wanneer de nieuwe regering wordt gevormd en al helemaal niet welke bevoegdheden deze krijgt.''

De oppositieleiders benadrukten verder dat 60 procent van de Italianen voor terugtrekking is en dat 80 procent van de Irakezen wil dat de bezettingsmacht verdwijnt.

Berlusconi verweet de oppositie dat ze met haar standpunt steun verleent aan de terroristen, die niets liever willen dan dat de ,,troepenmacht die democratie komt brengen verdwijnt''. Een verwijt dat DS-voorman Fassino tot een felle uitval verleidde: ,,U, minister-president Berlusconi, u mag ons niet beschuldigen van gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Terwijl onze soldaten in Irak hun leven in de waagschaal legden, vierde u vrolijk het kampioensfeest van uw voetbalclub Milan.''