Singh: plannen beter `verkopen'

Manmohan Singh, de nieuwe kandidaat voor het premierschap van India, wil de komende economische hervormingen beter gaan `verkopen' aan de bevolking. Ook wil hij het slepende grensconflict met Pakistan beëindigen.

De sikh Singh wordt morgen ingezworen als de eerste niet-Hindoestaanse premier van India. Na een tumultueuze week waarin de leider van de Congrespartij Sonia Gandhi onder andere wegens oplopende kritiek op haar Italiaanse afkomst geen aanspraak wilde maken op het premierschap, werd Singh woensdagavond naar voren geschoven.

De 71-jarige Singh heeft een reeks van belangrijke posten bekleed waaronder die van bestuurder van de Indiase centrale bank, adviseur van diverse premiers onder wie Indira Gandhi en voorzitter van de Congrespartij in het parlement. De meeste bekendheid verwierf hij als architect van de ingrijpende economische hervormingen in 1991, waarmee het land afscheid nam van een naar binnen gekeerde economie en lokale ambtenaren minder macht kregen.

Singh werd geboren in het westen van Punjab, een gebied dat nu in Pakistan ligt. Nadat hij door Gandhi werd gepresenteerd als de nieuwe premier van het land met meer dan een miljard inwoners, maakte hij kenbaar het conflict met Pakistan te willen beëindigen. ,,Wij zijn het meest tolerante land ter wereld'', zo zei hij volgens The Times of India. ,,Waarom zouden we mensen moeten verdelen op basis van religie of ras?''

Singh vergeleek het conflict met Pakistan met de voormalige Duitse opdeling. ,,Wie had gedacht dat de Berlijnse Muur zou smelten? Als zoiets onmogelijks kan gebeuren, waarom dan ook niet hier?''

Singh benadrukt dat economische hervormingen verder moeten worden doorgevoerd. Volgens hem is niemand daar op tegen, maar moet de bevolking overtuigd worden van de noodzaak ervan. ,,Zelfs goede dingen moeten `verkocht' worden in deze moderne tijden van marketing'', zei hij in een eerder interview.