SBS verdedigt vertonen Amalia

De commerciële omroep SBS vindt niet dat hij fout gehandeld heeft door beelden uit de gestolen camera van prinses Máxima uit te zenden. De juridische procedure die prins Willem-Alexander en prinses Màxima willen starten tegen de zender wordt ,,met vertrouwen'' tegemoet gezien. Dat zei een SBS-woordvoerder vanmorgen.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wilde vanmorgen nog niet reageren. De officiële reactie van het omroepbedrijf moet eerst besproken worden met Willem-Alexander en Máxima. Eerder liet de RVD weten dat het kopen van de privé-beelden een misdrijf is en dat het publiceren van de beelden onrechtmatig is wegens de ,,ernstige inbreuk op de privacy''.

Op de beelden is te zien hoe prinses Máxima prinses Amalia liefkoost. Máxima zingt een liedje voor haar. Ook prins Willem-Alexander komt kort in beeld. SBS zond vorige week in het programma Shownieuws enkele fragmenten uit. De omroep kreeg van de RVD tot vandaag de tijd om het onrechtmatig handelen te erkennen, anders zouden gerechtelijke stappen volgen.

SBS gaat wel in op de eis van de RVD om vijfduizend euro over te maken aan hulporganisatie SOS Kinderdorpen. Daarmee bekent het bedrijf geen schuld, zegt de woordvoerder. ,,We willen niet dat dit principiele geschil wordt uitgevochten over de rug van deze sympathieke organisatie.''

Volgens SBS is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de privacy-belangen van prinses Amalia en het nieuwsfeit. ,,Het is nieuws dat een camera van prinses Máxima gestolen is en dat de beelden daaruit voor iedereen te zien zijn op internet. Dat nieuws hebben wij ondersteund met twee maal enkele seconden van het beeldmateriaal. We zijn nu eenmaal een tv-zender.'' SBS zegt niet verantwoordelijk te zijn voor ,,de primaire privacyschending'' die is gepleegd door de diefstal en de eerste publicatie in Argentinië.

Ook weekblad Privé publiceerde deze week beelden uit de camera. Het paar overweegt ook stappen tegen dit blad. De RVD laat weten dat Privé om een juridische procedure af te wenden de onrechtmatigheid van de publicatie moet erkennen en de extra winst moet afdragen aan een goed doel. ,,Er is een directe relatie tussen een cover met de prinses erop en de de hoogte van de oplage.''