Ramsj

Kim Sichel: Germaine Krull. Gebonden, MIT Press 1999, van €65,– voor €24,95. Kloof Booksellers Amsterdam (020-6223828)

Groot, zwaar en prachtig fotoboek van de Duitse fotografe Germaine Krull (1897-1985). Tussen 1925 en 1935 woonde Krull in Amsterdam en Parijs. Zij had een relatie met Joris Ivens, zij steunde het Franse verzet tegen Hitler en zij fotografeerde over de hele wereld. Sichel beschrijft haar leven en werk en maakte een keuze uit haar indrukwekkende foto's, die hier in zwartwit zijn afgedrukt. Opvallend is de reeks naaktfoto's uit 1924 waarop twee vrouwen met elkaar de liefde bedrijven. In het Engels.

Jonathan Nord (ed.): With Napoleon in Russia. Gebonden, Greenhill Books 2001, van €80,– voor €19,95.

Kloof Booksellers Amsterdam

De Duitse beroepssoldaat Wilhelm von Faber du Faur (1780–1857) diende jaren in het leger van Napoleon. Hij was ook amateur-schilder. In dit boek zijn 92 tekeningen afgebeeld die Faber du Faur maakte tijdens Napoleons invasie van Rusland. De artistieke waarde is niet zo groot, maar ze geven een fraai en gedetailleerd beeld van wat het Franse leger allemaal meemaakte in Rusland.

Simon Singh: The Science of Secrecy. Gebonden, Fourth Estate 2000, van €24,55 voor €8,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Korte geschiedenis van het geheimschrift en van het ontcijferen hiervan. Het boek is een spin-off van een reeks Britse documentaires over dit onderwerp. Aan bod komen onder meer de befaamde steen van Rosetta en het Zimmermanntelegram (een geheim Duits telegram, gezonden door de Duitse minister Zimmermann aan de Duitse gezant in Mexico, waarin Duitsland aan Mexico de teruggave van Californië en Texas in het vooruitzicht stelde). Met enkele afbeeldingen.

Sandra van Voorst: Weten wat er op de wereld te koop is. Paperback, Sdu 1997, van €18,11 voor €5,90.

Steven Sterk Utrecht

Gedegen studie over vertaalde boeken in de fondsen van vier Nederlandse uitgeverijen tussen 1945 en 1970. Het gaat om de uitgaven van Het Spectrum, Meulenhoff, Contact en L.J. Veen. Van Voorst laat zien dat deze uitgevers zich in toenemende mate op Angelsaksische boeken richtten. Het boek maakt deel uit van de reeks `Nederlandse cultuur in Europese context'.

Nigel Spivey: Enduring creation. Gebonden, University of Berkeley Press 2001, van €51,12 voor €15,–.

Het Martyrium Amsterdam

Waarom is er zoveel pijn en leed te zien in de westerse kunst? Op die vraag zoekt en geeft Spivey, een bekende Britse historicus, in dit prikkelende boek een antwoord. In tien hoofdstukken behandelt hij de diverse functies van al dit kunstzinnige leed in diverse periodes in de wereldgeschiedenis. De tientallen afbeeldingen zijn in zwart-wit.

Marina Picasso: Mijn grootvader Picasso. Vertaald door Nini Wielink. Gebonden, Arena 2001, van €18,75 voor €6,90. Steven Sterk Utrecht

In dit boek vertelt Marina Picasso hoe de wereldberoemde Spaans-Franse schilder Pablo Picasso als opa was. En hoe hij zich tegen zijn familie gedroeg. Als een regelrechte tiran! Terwijl Picasso zich omringde met schrijvers en kunstenaars, leefden zijn kleinkinderen onder erbarmelijke omstandigheden. Ontluisterend boek, positief ontvangen, over een man die zo dwingend was dat hij diverse familieleden de dood indreef.

Jonathan Power: De druppel holt de steen uit. Vertaald door Janny ter Meer e.a. Paperback, Becht 2001, van €24,90 voor €8,99. De Slegte (www.deslegte.com)

In 2001 bestond Amnesty International veertig jaar. Dit boek vertelt, op een journalistieke manier, over de oprichting en de ups en downs van deze bekende mensenrechtenorganisatie. Ook de missers zijn interessant. Zo verleende Amnesty ooit openlijk steun aan de Baader-Meinhofgroep. Power is een bekende Britse journalist en filmer.

Pay-Uun Hiu en Jolande van der Klis (red.): Het honderd componisten boek. Paperback, Gottmer 1997, van €26,95 voor €8,99. De Slegte (www.deslegte.com)

In dit nuttige naslagwerk (gedrukt op opvallend zwaar papier) wordt het leven en werk beschreven van honderd vooraanstaande Nederlandse componisten van 1600 tot heden. De stukken hebben steeds dezelfde lengte (vier pagina's) en besluiten met een discografie, plus een overzicht van de belangrijkste bronnen. De stukken zijn afkomstig van veertig specialisten. Met foto's en een register.

Alfred Huang: De oorspronkelijke I Ching. Gebonden, 1998, van €31,90 voor €11,99. De Slegte (www.deslegte.com)

Nieuwe vertaling van het Chinese orakelboek, dat al zeker 4.500 jaar oud is. Vrijwel alle metaforen, allegorieën en beelden gaan uiteindelijk over `veranderingen'. Huang heeft het origineel zo nauwgezet mogelijk vertaald en voegt commentaren toe. Voor liefhebbers van Chinese orakels is er ook nog Guanyin van Martin Palmer (e.a.), een overzicht van de mythen en profetieën van de Chinese `godin van het mededogen'. Dit met tekeningen verluchte boek is van €18,– tot €6,50 afgeprijsd bij De Slegte.

    • Ewoud Sanders