PvdA is machtig in cultuur

De PvdA is de grootste partij in de besturen van culturele instellingen in Nederland, gevolgd door de bank ABN Amro. Van de PvdA zijn oud-premier W. Kok (Rijksmuseum, Nationale Ballet) en de Nijmeegse burgemeester G. ter Horst (Fonds BKVB, Holland Festival) de machtigste bestuurders, van ABN Amro zijn dat T. de Swaan (Concertgebouworkest, Nederlandse Opera) en R. Groenink (Stedelijk Museum, Mondriaanstichting).

Dit blijkt uit een telling door deze krant bij ruim dertig culturele instellingen – de voornaamste nationale toneelgezelschappen, dansgroepen, musea en orkesten – die in totaal een kleine tweehonderd bestuursfuncties hebben. De meeste bestuurders (bijna tweevijfde) komen uit het bedrijfsleven. Een van de vijf komt uit de cultuursector, een op de zes uit de politiek en een op de tien uit het (hoger) onderwijs. De PvdA heeft zestien bestuursfuncties in de cultuursector, evenveel als alle andere partijen samen.

De Raad van Cultuur bepleitte vorige maand werk te maken van cultural governance: goed bestuur in de cultuursector. M. Tabaksblat, voorzitter van de commissie die normen formuleerde voor het bestuur van bedrijven, pleit voor een hervorming van de culturele instellingen. ,,De controle en het machtsevenwicht zijn niet goed geregeld'', zegt hij. ,,Het bestuur is almachtig, controleert in feite zichzelf.'' Een onafhankelijke raad van toezicht moet volgens hem de norm worden.

Cultureel Supplement: pagina 20

    • Karel Berkhout