OPEC in A'dam

Besluit de OPEC al dit weekeinde in Amsterdam tot meer olieproductie of wordt het straks Beiroet? En met hoeveel? Dat zijn de belangrijkste vragen die de deelnemers aan de 9de jaarlijkse aflevering van het Internationale Energie Forum bezighouden, dat morgen en overmorgen onder Nederlands voorzitterschap in Amsterdam wordt gehouden. En niet alleen de deelnemers, wegens de hardnekkkig hoge olieprijzen ziet de hele olieconsumerende wereld uit naar het antwoord.

De dure olie maakt dit forum, waar 70 ministers uit olieproducerende en olieconsumerende landen elkaar ontmoeten, tot meer dan een gewone gebeurtenis. Zo zouden morgenvroeg, voordat het forum begint, de OPEC-ministers in een Amsterdams hotel in conclaaf gaan om zich over een mogelijke verhoging van de olieproductie te beraden. Saoedi-Arabië, veruit het machtigste olieland ter wereld, heeft de andere OPEC-leden voorgesteld om de OPEC-quota met 1,5 miljoen olievaten per dag te verhogen.

Om niet de indruk te wekken dat de OPEC besluiten neemt onder druk van derden, zou het oliekartel, dat een kleine 40 procent van de mondiale olieproductie voor zijn rekening neemt, niet in Amsterdam maar pas op zijn officiële vergadering op 3 juni in Beiroet tot verhoging van de quota willen besluiten. Overigens produceren de OPEC-landen al meer dan zij onderling hebben afgesproken en zou volgens analisten een quotaverhoging niet meer dan een cosmetische verhoging zijn, die geen grote invloed op de hoge olieprijzen zou hebben.