Mooie tirades en slappe praatjes

,,Ik ben uit de tijd dat de waarheid de regel was en de leugen uitzondering'', zegt Dolf Jansen – en hij voegt eraan toe hoe de wereld in die tijd in elkaar zat: wat Den Uyl zei, was waar, en aan het eind van het jaar kwam Wim Kan om te vertellen wat er gelogen was. Maar nu is alles anders. Wat klopt, hoeft tegenwoordig nog niet waar te zijn. En wat waar is, klopt vaak niet.

Dat is een mooi uitgangspunt voor Jansen praat, het tweede soloprogramma van de man die in het theater gewoonlijk naast zijn kompaan Lebbis staat, met wie hij eind dit jaar, zoals altijd, weer een oudejaarsconference gaat maken. Veel dieper gaat Jansen er echter niet op in. Hij pingpongt nog wat met het publiek over de vraag in welke situaties een leugen(tje) geoorloofd zou kunnen zijn, maar verder maakt zijn voorstelling de nonchalante indruk van een intermezzo. Hij heeft het, zegt hij, over ,,een paar dingen die in mijn hoofd zitten'', en dat kan net zo goed over vrouwengeschiedenissen gaan als over een liquidatie aan de Apollolaan. Of over Gijs de Vries, die in Brussel ,,vergadert tegen het internationale terrorisme''.

Als de snelsprekende snaak die hij is, weet Jansen vaak vaardig uit de hoek te komen. Zelfs als er in de zaal iets wordt geroepen over nieuws dat hij zelf nog niet heeft gehoord, schiet hij snel terug. Maar ook laat hij de teugels af en toe wel erg losjes vieren, waardoor de spanning wegzakt en de mopjes alleen nog maar mopjes zijn. Het is een onevenwichtig bric à brac met mooi opgebouwde tirades en slappe praatjes. En met een handvol liedjes in het Nederlandstalige pop-idioom, begeleid door een soepel opererende vijfmansgroep onder leiding van Joop van Dijk. Eén van die nummers is zijn eigen versie van Hard candy van de Counting Crows, beeldend vertaald, maar jammer genoeg nogal ijdel ingeleid.

Ergens tussen al het ogenschijnlijke gemak waarmee hem alles afgaat, schemert soms een zinnetje of een teer gedichtje dat misschien iets meer te zeggen heeft. Maar steeds breekt Jansen zo'n lijntje al snel weer af. Zodat hij zelf tenslotte quasi-verbaasd moet vaststellen, dat hij door de grappenmakerij verzuimd heeft iets meer te maken van zijn mooie uitgangspunt.

Voorstelling: Jansen praat, door Dolf Jansen. Regie: Koos Terpstra. Gezien: 18/5 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 26/6. Inl: 071-5133 985, www.harrykies.nl

    • Henk van Gelder