Israël trekt zich terug uit Rafah

Na een golf van internationale en nationale kritiek heeft het Israëlische leger vanochtend tanks en pantservoertuigen teruggetrokken uit het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Rafah in de Gazastrook.

Tijdens de vier dagen durende Operatie Regenboog zijn veertig Palestijnen gedood en honderdvijftig gewond geraakt. Honderden jongens en mannen zijn aangehouden voor verhoren die volgens het leger voor onbepaalde tijd doorgaan.

De Israëlische vice-premier Olmert (Likud) heeft in de VS tegen minister van Buitenlandse Zaken Powell gezegd dat het leger in Rafah geen huizen meer zal slopen om de grenscorridor tussen de Gazastrook en Egypte te verbreden. Of het leger zich aan deze toezegging zal houden is de vraag, want vanochtend werden met explosieven nog tientallen panden gesloopt. Een woordvoerder van het leger zei dat Operatie Regenboog gewoon doorgaat. Er zou alleen sprake zijn van herpositionering van tanks.

Journalisten zagen en hoorden vannacht hoe tanks zich uit het centrum van het stadje en de wijk Al-Brazil terugtrokken, waarbij in Al-Brazil vernielde straten, gebroken elektriciteitspalen en gesloopte huizen en gebouwen werden achtergelaten. Internationale hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen konden vanmorgen nog niet werken in de wijken van blokken beton en asbest, ondanks eerdere toezeggingen van het leger. In Tel Sultan, waar tanks en soldaten zich naar de randen van de wijk verplaatsten, zitten al dagenlang 17.000 mensen opgesloten in huizen.

Internationaal gezien kwam de scherpste kritiek van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die het schieten met machinegeweren, een tank en een helikopter op een demonstratie en op straat lopende bewoners van Tel Sultan in scherpe bewoordingen veroordeelde. Het feit dat de Verenigde Staten de resolutie niet tegenhield met een veto werd in Israël opgevat als harde kritiek op het beleid van premier Sharon.

Bij verschillende beschietingen en acties kwamen donderdag negen Palestijnen om en woensdag zestien, onder wie kinderen. De beschieting van de demonstratie en het daarmee gepaard gaande verlies aan mensenlevens werd door de Israëlische minister van Defensie ,,ten diepste betreurd''. Een uitspraak die samen met de toezegging van een onderzoek in Rafah niet serieus werd genomen door bewoners, het gemeentebestuur en Palestijnse mensenrechtenorganisaties.

De scherpste nationale kritiek kwam van advocaat-generaal bij de Hoge Raad Mazuz, die gezegd heeft dat de regering moet stoppen met het slopen van Palestijnse huizen en een alternatief moet zoeken voor het opsporen van smokkeltunnels. Volgens Mazuz verhouden middelen en doel zich niet met elkaar. Gedurende Operatie Regenboog, de grootste actie van het leger in de Gazastrook sinds de oorlog van 1967, zijn voor zover bekend geen tunnels door het leger gevonden.